Polisse

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een baan bij de kinder- en zedenpolitie is niet alleen een belangrijke, maar waarschijnlijk ook een redelijk ongewilde baan. Niet veel mensen kunnen het onderzoeken van seksueel misbruik bij kinderen en het ondervragen van pedofielen op dagelijkse basis aan, maar gelukkig zijn er toch mensen die hun leven hieraan overgeven. Het enorm krachtige, vliegensvlugge en ongelikte Polisse geeft ons een kijkje in het leven van deze agenten en laat ons vol ontzag achter voor hen en hun werk.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'Polisse'

Must-see, omdat:

  • 1. Polisse prijzen won op het fabuleuze Cannes, de César Awards en genomineerd werd voor nog 22 andere prijzen.

  • 2. Dit overweldigende docudrama je van begin tot eind vasthoudt en je meeneemt in een achtbaan van verschillende gevoelens.

  • 3. Regisseur Maïwenn een enorm moeilijk en onbespreekbaar thema, toch grijpbaar en menselijk weet te maken.

Een wervelwind

Wanneer een verhaal aan het licht komt over een sportcoach die kinderen misbruikt, of over pedofielen die seksuele video’s van kinderen op hun computer hebben, staat iedereen op z’n kop – en met goed recht. Het idee dat een meerderjarig persoon een kind op die manier kan misbruiken en traumatiseren is onwerkelijk en afgrijselijk. Toch blijft het, ondanks het feit dat we dit gevoel van totale walging met elkaar delen, enorm moeilijk om over dit onderwerp te praten. Net zoals andere immense gruwen, behoren zedendelicten bij minderjarigen onder het kopje ‘niet te omvatten in woorden’ of ‘te onwerkelijk om te beseffen’. Dit mag misschien wel waar zijn, maar dat is juist extra reden om deze onderwerpen wél te belichten. Niet alleen zodat ze bespreekbaar worden, maar ook zodat we niet vergeten dat het écht gebeurt. Het ongepolijste Polisse is een magnifiek voorbeeld van hoe het onderwerp kindermisbruik op treffende manier aan het licht kan worden gebracht, zonder het te aanstootgevend en triggerend te maken. In dit docudrama (= een fictie drama dat enorm doet denken aan een documentaire) zien we namelijk geen scènes van misbruiksituaties. In plaats daarvan krijgen we alleen over deze situaties te horen – en geloof ons, voor sommige verhalen is je verbeelding echt genoeg.

Polisse volgt een Parijse kinder- en zedenpolitie eenheid die probeert zoveel mogelijk misbruikers te ontmaskeren en zoveel mogelijk kinderen te redden. Dit ongelooflijke drama, geregisseerd door Maïwenn (die zelf ook in de film speelt), stelt je in vliegensvlug tempo voor aan de verschillende agenten, aan talloze nare situaties, maar ook aan de speciale banden en het geluk dat ontstaat door het uitvoeren van zulk zwaar werk. Een wervelwind aan emoties is Polisse zeker en soms zal de film overweldigend en pijnlijk zijn – maar dat is geen reden om de film niet te kijken. Ondanks dat deze gevoelens volstrekt geoorloofd zijn, is het belangrijk dat deze onderwerpen besproken blijven worden. Polisse is precies hiervoor de perfecte film, niet alleen vanwege het verhaal (dat gebaseerd werd op echte verhalen), maar ook vanwege het buitengewone acteerwerk en de overrompelend goede en snelle montage die je totaal zullen overmeesteren. Zoals gezegd, een wervelwind, maar wel een waarin je geheel wordt meegezogen en een die je zeker wil meemaken.

Geschreven door Nikki Nilwik

“Childhood is precious, but it has to be protected.”

(Polisse)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.