Life, Animated

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Life, Animated is het eerlijke, inspirerende én Oscargenomineerde portret van Owen Suskind: een autistische jongen waar op jonge leeftijd moeilijk mee te communiceren viel. Toen Owens ouders ontdekten dat hij via Disneyfilms zijn wereld begrijpelijk kon maken, veranderde alles.

Cinetree- founder Hanna Verboom deelt 'Life, Animated'

Ode aan de outsider

Smartphones, tablets, Snapchat, YouTube, Vines, Dumpert en… we kunnen nog wel even doorgaan, maar filmpjes, foto’s en video’s zijn - zeker bij de jongere generatie - niet meer uit het leven weg te denken. Dat daar veel commentaar op bestaat vanuit volwassenen is ergens heel logisch; kinderen moeten de wereld zien, buiten spelen, het leven ontdekken en écht contact maken met elkaar. De hele dag naar zo’n schermpje kijken; da’s toch nergens goed voor? Maar wat nou als contact maken met andere kinderen jou als klein jongetje eigenlijk helemaal niet lukt? Sterker nog: wat als je als jong kind besluit om op je derde gewoon helemaal te stoppen met praten?

In Life, Animated volgen we het aandoenlijke verhaal van de (inmiddels) 24-jarige Owen die al op jonge leeftijd gediagnosticeerd werd met autisme. Vanaf zijn derde levensjaar wilde Owen niet meer praten. Of eigenlijk; hij verloor van het ene op het andere moment zowel zijn spraakvermogen als fijne motoriek. Een mysterie voor zijn ouders die - tot op dat moment - nooit enige zorg om hun zoon hadden. De artsen die Owen destijds behandelden, voorspelden niet veel goeds voor de toekomst: waarschijnlijk zou deze bijzondere jongen nooit meer kunnen praten. Zijn ouders daarentegen weigeren te accepteren dat Owen mogelijk voor de rest van zijn leven geen contact kan hebben met mensen. Ze doen er dan ook alles aan om - op welke manier dan ook - met hun enige zoon te communiceren.

En toch is het jarenlang stil rond Owen... Er is uiteraard sprake van contact (zij het op non-verbale wijze en andere originele manieren), maar écht praten doet hij niet. Tótdat zich een wonder voordoet. Een wonder dat niemand had zien aankomen: dankzij Owens geliefde Disney-films (Aladdin en Bambi) die hij dag in dag uit keek, wist deze dappere kleuter éindelijk uit zijn veilige schulpje te kruipen. Ineens zijn er woorden; eindelijk. Owens radeloze ouders zijn dolgelukkig; hun enige zoon blijkt tóch te kunnen praten. Zonder dat iemand het doorhad, wist Owen via Disney-animaties de wereld voor zichzelf een beetje begrijpelijker te maken.

In deze ontroerende en hartverwarmende film volgen we de (inmiddels) jongvolwassen Owen die op het punt staat het ouderlijk huis te verlaten om (begeleid) op zichzelf te gaan wonen. Er zijn uiteraard nog zát hobbels en obstakels waar Owen in het dagelijks leven mee te dealen heeft (en daar hoef je echt geen autisme voor te hebben; die hebben wij namelijk allemaal), maar Life, Animated laat vooral op prachtige én eerlijke wijze zien hoe gecompliceerd en onbegrepen het is om te moeten leven met autisme, maar óók dat er hoop is. Veel hoop.

Life, Animated is een indrukwekkende documentaire over volwassen worden, autisme, de wereld begrijpen en vooral een reminder dat we nooit de moed moeten verliezen.

Must-see, omdat:

  • 1. Regisseur Roger Ross Williams met Life, Animated wederom een prachtige ode aan de outsider brengt!

  • 2. Een documentaire die zorgt voor een lach en 'n traan, zakdoekjes paraat!

  • 3. Werd genomineerd voor een Oscar en won maar liefst zeven keer de publieksprijs op filmfestivals.

“Peter Pan doesn't want to grow up because, when you grow up, you lose all your magical childhood times.”

Owen (Life, Animated)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.