Manon des Sources

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In Jean de Florette was dochter Manon nog te jong om iets te doen tegen de kwaadaardigheid die haar is aangedaan, maar gelukkig besloot Claude Berri een tweede deel te maken waarin Manon de touwtjes in de hand heeft. Verwacht wraak, liefde, emotionele plottwists en opnieuw Franse cinema op z’n best!

Monic Hendrickx over 'Manon des Sources'

Eerlijkheid duurt het langst

Door Nikki Nilwik

Op verzoek van velen; het tweede deel van de geliefde Franse klassieker Jean de Florette! In veel opzichten lijkt deze tweede film op zijn voorganger. Net zoals Jean de Florette bevat ook Manon des Sources fantastische beelden, meeslepende muziek en geweldig acteerwerk. Maar er is één essentieel verschil, en dat is de verandering in hoofdrol naar Manon (Emmanuelle Béart). De prachtige en betoverende Manon, dochter van de in deel één vermoorde Jean Cadoret, tilt Manon des Sources naar een nog hoger niveau dan zijn voorganger – al lijkt dit bijna onmogelijk.

Voor degenen die het zijn vergeten: in Jean de Florette deed het wrede duo Cesar Soubeyran (Yves Montand) en Ugolin (Daniel Auteuil) er alles aan om familie Cadoret weg te pesten van hun stuk grond. Helaas voor de goedaardige familie Cadoret eindigden deze valse bedoelingen van Cesar en Ugolin in een verkocht stuk grond en een overleden hoofd van het huis. Maar gelukkig maakte regisseur Claude Berri Manon des Sources, waarin dochter Manon Cesar en Ugolin een koekje van eigen deeg geeft.

Na de dood van haar vader en het vertrek van haar moeder, groeit de engelachtige Manon op als herderin bij Italiaanse zigeuners in de Provence. Ze lijkt tevreden in haar eigen idyllische wereld, met haar trouwe geiten en mondharmonica. Maar schijn bedriegt; wanneer Ugolin haar de liefde verklaart – eerlijk is eerlijk, dat was niet heel slim van hem – komt de haat die Manon voor hem (en Cesar) voelt weer naar boven. Nu is het haar beurt om alles op alles te zetten en gerechtigheid te krijgen. Maar wraakzucht is niet het enige thema dat in Manon des Sources aan bod komt. Ook liefde, gebroken harten, geloof en de desastreuze kracht van de natuur worden in beeld gebracht. Je zult je dus geen seconde vervelen in dit spannende tweede deel.

Manon des Sources is net zo’n geweldig mooie wegkijker als Jean de Florette. Franse films zijn sowieso al een grote favoriet hier bij Cinetree, maar dit duo behoort toch wel tot de crème de la crème van de Franse cinema. Weinig overtreft volgens ons dit ogenschijnlijk idyllische dorpje in de Provence en zijn dramatische familiebanden. Wint het goede het dit keer wel van het kwade? (O, en voor de mensen die Jean de Florette nog niet hebben gezien; geen paniek! Deze is namelijk tot 1 december nog bij ons te zien. Genoeg tijd dus om beide klassiekers te bekijken.)

Must-see, omdat:

 • 1. Manon des Sources het prachtige vervolg is op de Franse klassieker Jean de Florette. Dit tweede deel zit vol met verrassende ontwikkelingen, waardoor eindelijk alle puzzelstukjes op z’n plaats vallen.

 • 2. Het camerawerk van Bruno Nuytten en de regie van Claude Berri samen opnieuw een betoverend meesterwerk neerzetten. Niet gek dat de film een prijs won op de César Awards en genomineerd werd voor een Bafta Award.

 • 3. De slotscène van de film zo mooi, emotioneel en eerlijk is, dat je hem echt niet mag missen.

“Destiny doesn't exist. Only good-for-nothings talk about destiny.”

Cesar (Manon des Sources)

Deze films werden ook geselecteerd door Monic Hendrickx

Liebe in den Gängen

Le Jeune Ahmed

Médecin de Campagne

Woman

Gloria

The Paradise Suite

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand