Monk

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Dit jaar kijken we alle filmfestivals vanuit huis. Geniet daarom van Monk, de Nederlandse Little Miss Sunshine, die drie jaar geleden zijn debuut op het NFF maakte. Monk is een warme, tragikomische film over het leven van een eigenzinnig kunstenaarsgezin. Met als grote ster de 12-jarige hypochonder Monk, van wie je gedurende de film enorm gaat houden.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Monk'

Van je familie moet je het hebben

Door Nikki Nilwik

Een volgepakte auto, aan elkaar plakkende dijbenen, een chagrijnige moeder en schreeuwende puber. Veel mensen zullen zich vast een vakantie herinneren die op deze manier van start ging. Een autoreis waar het hele gezin vol goede moed aan begon, om zich tijdens deze lange rit vervolgens af te vragen: ‘Waarom doen we onszelf dit ook alweer aan?’

De familie van Monk moet dit in ieder geval hebben gedacht tijdens hun plotselinge reis naar Spanje. Monk’s Nederlands-Spaanse gezin, dat centraal staat in de humoristische dramafilm Monk, is namelijk verre van perfect. Zijn vader is een eigenzinnige kunstenaar die zichzelf opsluit in zijn kamer, zijn Spaanse moeder is in ‘protest’ gegaan en weigert sindsdien te koken en zijn zus kan worden beschreven als de meest clichématige puber ooit. Ook goede communicatieve vaardigheden kent het gezin niet; tegen deuren aan trappen, elkaar negeren en overdreven zuchten lijken de normaalste gang van zaken in het huis.

Te midden van deze disfunctionele familie probeert de dertienjarige Monk zich een weg te banen. Wat hem ook nog redelijk goed af gaat ook, als je achterwegen laat dat hij hartstikke hypochonder is, medicatie steelt en weinig vrienden heeft. Het lijkt dan ook meer dan een slecht plan wanneer de familie, door een zieke oom, plotseling wordt gedwongen samen in een auto te stappen en te vertrekken naar Spanje. Maar op bijna wonderbaarlijke wijze zorgt deze ellendige tocht, waarin geheimen naar boven komen en emoties hoog oplopen, er juist voor dat Monk en zijn gezin tot elkaar groeien en elkaar leren waarderen.

Monk, geregisseerd door Ties Schenk en geschreven door Roosmarijn Roos Rosa de Carvalho,is geen ingewikkelde film Het einde voelt wellicht een beetje té gemakkelijk aan. Echter past het voorspelbare slot tegelijkertijd ook erg goed bij deze tragikomedie, die bomvol zit met overdreven montagetechnieken, karakters en gebeurtenissen. Alles bij elkaar genomen is Monk een lekkere wegkijker, waarin familiebanden centraal staan en de liefde domineert.

Must-see, omdat:

  • 1. Teun Stokkel de hypochondere Monk op een bijzondere wijze tot leven brengt in Monk.

  • 2. De chemie tussen de cast, en dan met name die tussen Teun Stokkel (Monk) en Olivia Lonsdale (Jonie), zeer overtuigend overkomt.

  • 3. Monk je herinnert aan alle leuke (en soms frustrerende) familievakanties.

“Papa woont niet in een bezemkast, het is zijn kunstwerk en hij verblijft daarin!”

Monk (Monk)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.