Skate Kitchen
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.
De 18-jarige Camille brengt de warme zomer in New York door op de skatebaan, en deelt daar lief en leed met haar vriendinnen. In deze dromerige, sfeervolle en haast documentaire-achtige film van Crystal Moselle (The Wolfpack) krijg je een inkijkje in het leven van de vriendinnen.
Door Michelle BroerOp de grens tussen fictie en werkelijkheid
Hoe gebruik je een tampon? Hoe maak je vlechten in je haar? Bij wie huil je uit als je wordt afgewezen door je grote liefde? Als je opgroeit zonder moeder zijn de antwoorden op deze vragen misschien niet zo vanzelfsprekend. De 18-jarige Camille (Rachelle Vinberg) wil door de scheiding van haar ouders weinig van haar eigen vrouwelijkheid weten. Het liefst lijkt ze meer op haar vader. Maar als de pubertijd haar dwingt om te veranderen, voegt ze zich bij een groep vrouwelijke skaters, die Camille helpen zichzelf beter te leren kennen.
Skate Kitchen volgt de avonturen van Camille en haar vriendinnen in de straten (en natuurlijk skate-parken) van New York. Hoewel de film als fictie wordt bestempeld, is het grotendeels een waargebeurd verhaal. Alle meiden in de film zijn onderdeel van een echte vriendengroep die regisseur Crystal Moselle in de metro tegen het lijf liep. Gelijk gefascineerd door hun uitstraling vroeg ze de meiden om hun contactgegevens; de rest is geschiedenis!
Het resultaat is een film die de grens tussen fictie en documentaire telkens overschrijdt. Zo bespreken de skaters in de trein hoe het is om gekleineerd te worden door de mannen om hun heen. Ze delen hun ervaringen en roepen elkaar op om de situatie niet langer voor lief te nemen. Scènes zoals deze zijn als een kijkje in het dagelijks leven van de meiden; met hun aanstekelijke feminisme voel je je zomaar een onderdeel van hun vriendengroep.
Naast realistische taferelen bevat Skate Kitchen ook indrukwekkende beelden. Op warme zomerse avonden beweegt de groep zich in één vloeiende beweging tussen de mensenmassa’s door. Elke stunt en val voelt als een onderdeel van een natuurlijke dans. Zo sleept de film je zonder dat je het door hebt mee in de avonturen en emoties van de personages. Ook zijn Camille en haar vriendinnen stuk voor stuk bijzonder en kleurrijk gekleed, waardoor geen enkel shot verveelt.
Op treffende wijze weet Skate Kitchen te beschrijven hoe het is om jong te zijn. Het opzoeken van grenzen, de kracht van nieuwe vriendschappen, de onzekerheid van opgroeien; Camille maakt het in een paar maanden allemaal mee. Haar avonturen zijn even realistisch als inspirerend. Met de wind in je haar en een adrenalinekick van een stunt zullen zelfs de klunzen onder ons geneigd zijn om een skateboard op te stappen!
Must-see, omdat:
1. Skate Kitchen een heerlijke, broeierige coming-of-age film á la American Honey is.
2. De skate-wereld nog altijd gedomineerd wordt door mannen, maar je hier voor het eerst skatende vrouwen in de hoofdrol ziet!
3. Het onschuldige maar herkenbare meidenvenijn je weer even meeneemt naar je eigen jeugd.
Film in feiten
1. De personages in de film zijn fictief, maar de Skate Kitchen-crew bestaat echt. De meiden zijn ook echt de leden van de crew, alleen de specifieke gebeurtenissen uit de film zijn fictie.
2. Crystal Moselle (regisseur van The Wolfpack) kwam op het idee voor deze film nadat ze twee meisjes van Skate Kitchen zag in de metro. Ze sprak de meiden aan, ze wisselden nummers uit en de rest is geschiedenis.
3. De naam ‘Skate Kitchen’ is een knipoog naar opmerkingen die zijn achtergelaten onder Youtube-video’s van de skatende meiden, die suggereren dat vrouwen “in de keuken” moeten zijn in plaats van op een skateboard.
Kurt (Skate Kitchen)“Skate or die, bitch.”
Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.