Tomorrow

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Actrice Mélanie Laurent en eco-activist Cyril Dion reisden samen de wereld over op zoek naar kleinschalige, simpele oplossingen met grote gevolgen. Want er móet iets gebeuren; niet over een paar jaar, maar morgen. En als we allemaal ons steentje bijdragen, kan morgen het begin van een betere toekomst zijn.

Zoëy Suur over 'Tomorrow'

Must-see, omdat:

  • 1. Deze documentaire meerdere prijzen in de wacht mocht slepen, waaronder een Franse César én een Gouden Salamander voor Beste Documentaire. En die win je nooit zomaar!

  • 2. De makers van deze film alle productiekosten bij elkaar wisten te krijgen door middel van een crowdfunding-actie. Werkelijk het hele filmproces hebben ze uiteindelijk zelf bedacht, geproduceerd én gefinancierd. Daar kunnen wij alleen maar heel veel respect voor hebben.

  • 3. Tomorrow in België en Frankrijk een groot succes was. In zeer korte tijd wist de documentaire grote bezoekersaantallen te bereiken, en liet de ontwikkeling van tientallen burgerinitiatieven zien dat er toch écht wel veel mensen druk bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuwe, bewustere levensstijl.

Kleine initiatieven, grote gevolgen

Dat er een groot en desastreus klimaatprobleem is, kunnen we écht niet meer ontkennen. Zelfs al zouden we met z’n allen nog zo graag willen dat het allemaal “goed” gaat: dat is gewoon niet zo. Kijk maar naar de ongekend grote bosbranden in Californië en Australië een jaar geleden of de vele duizenden kilometers oerbos die we per jaar laten verdwijnen.

Gelukkig worden we met z’n allen steeds bewuster van de (kleine) dingen die we samen, met elkaar, kunnen doen om kleine stapjes vooruit te zetten. Een keertje niet met de auto, maar gewoon op de fiets; een treinreis in plaats van een vliegreis of een bamboe-rietje in plaats van een plastic rietje. Klinkt suf; is het niet. Als we namelijk al die kleine stapjes bij elkaar optellen, kunnen er grootse dingen gebeuren. Doen we dat niet, dan stevenen we op het einde van de aarde af. En dat is niet wat we willen, toch?

Twee mensen die deze boodschap dolgraag de wereld in wilden brengen, zijn de Franse actrice Mélanie Laurent en eco-activist Cyril Dion. Naar aanleiding van een melding van het tijdschrift Nature (waarin gesteld werd dat een deel van de mensheid uit zal sterven als we doorgaan met leven zoals we dat nu doen), besloten zij - samen met vijf goede vrienden - naar tien verschillende landen af te reizen om op zoek te gaan naar kleinschalige, simpele oplossingen. Want ja… kleine oplossingen voor een giga-groot probleem; waar vind je die? Tijdens de reis van Laurent en Dion komen zij in contact met vele verschillende pioniers, die allen op hun eigen, haalbare manier een steentje bijdragen aan het welzijn van de aarde. Wat dacht je bijvoorbeeld van een organische markttuin of een volledig groene gemeenschap? Of van urban farming en revolutionaire onderwijssystemen? Hoe origineel of juist cliché alle verschillende ideeën ook zijn; ze zijn allemaal bedacht door kleine, lokale groepen mensen die een alternatief bedenken voor het huidige, falende model.

Tomorrow (originele titel Demain) is een documentaire met een serieus onderwerp, maar de film pakt absoluut niet belerend of pessimistisch uit. Integendeel: de makers van deze “feelgood”-documentaire proberen een optimistische toon aan hun film mee te geven: er is nog hoop, dus grijp alle kansen aan die je hebt om ook jóuw steentje bij te dragen. “Samen komen we er wel”, lijken ze te zeggen. Ben jij ook benieuwd naar de wereldreis van Mélanie Laurent en Cyril Dion? En kun jij, net als wij, nog wel wat extra (nieuwe) ideeën gebruiken bij het oplossen van het klimaatprobleem? Dan is Tomorrow helemaal jouw documentaire. Wacht niet tot tomorrow.

“Do good. And once you know better, do better.”

Tomorrow

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.