Virgin Mountain

Fúsi is 43, woont nog bij zijn moeder en doet elke dag ongeveer hetzelfde. Wanneer hij de levenslustige Sjöfn tegenkomt wordt zijn leven opgeschud.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'Virgin Mountain'

Out of the comfort zone

Soms is het beter niet teveel woorden vuil te maken aan een situatie. Andere keren kun je maar beter wel je mond opentrekken. Virgin Mountain is een film die haar hoofdpersoon constant op de lijn tussen deze twee opvattingen laat balanceren, met pijnlijke, hartverwarmende én pijnlijk hartverwarmende scenarios tot gevolg.

Hoewel we natuurlijk toejuichen dat je lekker in bed ligt, op de bank of in een stoel met Cinetree voor je neus is het ook goed van het leven te proeven. Want met alle mogelijkheden tot eindeloos streamen en binge-watchen ligt er op de loer dat je de wereld buiten je voordeur uit de weg gaat. In Virgin Mountain trekt anti-held Fúsi zich terug met modelsoldaatjes en miniatuurtanks, maar het idee is hetzelfde: we grijpen een fantasiewereld aan om ons in terug te trekken.

Net als Fúsi kunnen we af en toe wel een lieflijk persoon gebruiken die ons laat zien dat er meer is dan elke dag dezelfde routine af te draaien, of ouders (of vrienden) die ons een goedbedoelde schop onder de kont geven in de vorm van een line-dancingcursus zodat we ons wel moeten mengen tussen de anderen. We creëren allen onze comfortzones, zelfs als ons daar (ironisch genoeg) lang niet altijd helemaal comfortabel voelen. Juist dan geldt “outside of the comfort zone is where the magic happens”!

Film in feiten

  • Schrijver/regisseur Dagur Kári schreef de film specifiek rondom Gunnar Jónsson, maar wel zonder dat er ooit contact met hem was gelegd. Toen Jónsson uiteindelijk het script kreeg zei hij toe en verscheen de eerste draaidag op de set.

  • Hera wordt gespeeld door Franziska Una Dagsdóttir, dochter van regisseur Dagur Kári. Ondanks het feit dat ze familie zijn moest ze auditie doen.

  • Dagur Kári maakte met zijn band Slowbow ook de muziek voor de film.

“It wouldn’t hurt to be a bit more outgoing, you know.”

Fjóla (Virgin Mountain)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Monk

God Only Knows

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Lion

School Life

Florence Foster Jenkins

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie