Human

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In drie jaar tijd interviewde fotograaf en documentairemaker Yann Arthus-Bertrand zo’n 2.020 vrouwen en mannen uit zestig verschillende landen en in 63 verschillende talen. Het resultaat is HUMAN: een prachtige documentaire over, what’s in a name, mens-zijn.

Founder Hanna Verboom deelt 'Human'

De mens in al zijn facetten

Sommige documentaires is het gelukt zo indrukwekkend te zijn dat je je gaat afvragen wat je nou helemaal aan het doen bent in het leven, in jouw leven. Niks ernstigs. Goed juist. Verfrissend. Het veelomvattende HUMAN is er zo een. Een bejubelde documentaire die het verhaal vertelt over, what’s in a name: mens-zijn.

Fotograaf en documentairemaker Yann Arthus-Bertrand, bekend van zijn bloedstollend mooie luchtfoto’s, verzamelde aangrijpende verhalen en beelden van onze wereld en onderzocht al doende de kern van de betekenis van mens-zijn. In drie jaar tijd en met een team journalisten interviewde Arthus-Bertrand een slordige 2.020 vrouwen en mannen uit zestig verschillende landen en in 63 verschillende talen.

De interviews zijn aangrijpend en groots, maar tegelijk zo ongeveinsd en hartgrondig dat ze niets ontziend bij de kijker binnenkomen. De Amerikaanse Leonard die vertelt dat-ie pas leerde wat liefde was toen de moeder van de vrouw die hij vermoord had naar hem omzag. De Libanese Abeer die door haar man met een mes te grazen werd genomen toen ze te kennen gaf dat ze wilde scheiden. De stokoude Camille uit Frankrijk die nooit een liefde heeft gevonden omdat hij niet wist hoe te dansen. Aicha uit Senegal die glimlachend vertelt dat ze toch wel blij is dat haar man maar één extra vrouw heeft, en niet acht.

“Through these stories full of love and happiness, as well as hatred and violence, HUMAN brings us face to face with The Other, making us reflect on our lives.” En zo is het. Van verhalen uit het leven van alledag gegrepen tot de onvoorstelbaarste gebeurtenissen en levens: elke verteller in deze documentaire weet te onderstrepen wie we zijn, en weet zowel onze donkere kant ter tafel te brengen als onze nobele. HUMAN gaat over liefde, over geluk, maar óók over oorlog, over de beklagenswaardige teloorgang van bepaalde werelddelen en bevolkingsgroepen, over geweld, over mishandeling, over onrecht. Over mensen en de mensheid, kortom.

Must-see, omdat:

  • 1. Yann Arthus-Bertrand als fotograaf bekend werd, maar als documentairemaker minstens zoveel indruk maakt.

  • 2. Het natuurlijk geen documentaire van Arthus-Bertrand zou zijn, als er geen waanzinnig mooie beelden in voor zouden komen. Je zit zo’n drie uur lang met open mond te kijken naar de karakteristieke gezichten en adembenemende landschappen.

  • 3. De interviews groots maar tegelijkertijd ontzettend intiem zijn; het gebeurt niet vaak dat je in korte tijd zoveel bijzonders over zoveel verschillende mensen leert.

“I dreamed of a film in which the power of words would resonate with the beauty of the world.”

Yann Arthus-Bertrand (Human)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Samen uit de schaduw

Broken Flowers

Film Stars Don’t Die in Liverpool

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Dirty God

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Young@Heart

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.