Cannes 2018: Acht films om naar uit te kijken!

Door Corstiaan van Pelt • 3 mei 2018

Dinsdag 8 mei begint alweer de 71ste editie van het grootste filmfestival ter wereld: Cannes! Het festival opent met Todos lo Saben van de Iraanse filmmaker Asghar Farhadi (A Separation). Daarna gaan tien dagen lang de allerbeste films in première. Welke acht films je echt in de gaten moet houden lees je hier!

Todos Lo Saben | Asghar Farhadi

Als jouw film het Cannes Film Festival mag openen zit het meestal wel goed. Dit jaar start het festival met Todos lo Saben, de nieuwste film van Asghar Farhadi. Centraal staat Laura, een Spaanse vrouw die met man en kinderen in Buenos Aires woont. Wanneer Laura voor een familiefeest naar haar geboortedorp terugkeert komt haar leven op een helling te staan. Farhadi is een vaste waarde binnen Cannes en won daarnaast al tweemaal de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film (in 2011 met A Separation en in 2016 met The Salesman). Kijken dus!

Le Livre d’Image | Jean-Luc Godard

Precies vijftig jaar geleden barricadeerde Jean Luc Godard samen met François Truffaut de competitie van Cannes uit solidariteit met de protesterende studenten in Parijs. Vijftig jaar later is hij zelf aanwezig met zijn nieuwste film: Le Livre d’Image, een bijzonder verhaal over stilte en de revolutie die daaruit kan ontstaan. Hoewel de beste man in de nieuwste film van Agnes Varda (Visages Villages) naar voren komt als een oude, gemene man, is deze film er één om naar uit te kijken. Want hoewel de oude Godard bewonderd en bewierookt wordt, zijn zijn nieuwste films net zo radicaal als toen.

BlacKkKlansman | Spike Lee

In de nieuwste film van Spike Lee zien we hoe een politieman uit Colorado het voor elkaar krijgt te infiltreren in de Ku Klux Klan. Spike Lee zag 30 jaar geleden de Palme d’Or aan zijn neus voorbij gaan, iets waar hij het op z’n zachtst gezegd niet mee eens was. Wat denk jij: wordt het hem dit jaar wél gegund?

The House That Jack Built | Lars von Trier

Lars von Trier op het Cannes festival?! Jazeker! Na maar liefst zeven jaar ballingschap mag hij weer terugkeren op het grootste filmfestival ter wereld. Von Trier keert terug met The House That Jack Built, een kroniek over een seriemoordenaar (Matt Dillon) in de jaren zeventig. Aan de hand van vijf moorden wordt verteld hoe de man langzamerhand transformeerde in een rasechte killer. Spannend!

Se Rokh | Jafar Panahi

Jafar Panahi, je kent hem misschien van de film Taxi Teheran. Eigenlijk mag deze Iraanse filmmaker helemaal geen films meer maken in eigen land, toch krijgt hij het voor elkaar om regelmatig een nieuwe film uit te brengen. In zijn nieuwste film Se Rokh volgen we een beroemde Iraanse actrice die een verontrustende video ontvangt van een jong meisje dat om hulp vraagt. Zal deze film hem weer op kritiek van het Iraanse regime komen te staan?

Capernaum | Nadine Labaki

Een film van Libanese bodem! De film gaat over een rebellerende tiener die zijn ouders aanklaagt omdat ze hem ter wereld hebben gebracht. Een mix van fictie en documentaire met spel van niet-professionele acteurs. Nadine Labaki staat bekend om haar sociaal bewuste, humoristische maar dramatische films en is een van de meest prominente filmmakers uit het Midden-Oosten. Ben jij ook zo benieuwd naar deze film?

Ash Is Purest White | Jia Zhang-Ke

Ash Is The Purest White is de enige Chinese film die kans maakt op de Palme d’Or. De film vertelt het verhaal van een jonge danser, Qiao, die verliefd is op Bin, een lokale gangster. Tijdens een gevecht tussen gangs neemt Qiao het voor haar vriend op en belandt ze in de gevangenis. Vijf jaar later komt ze de gevangenis uit en hoopt ze op een liefdevolle hereniging met Bin.

The Man Who Killed Don Quixote | Terry Gilliam

De afsluiter van Cannes! Alhoewel, dat is nog niet helemaal zeker. Er is namelijk een rechtszaak gaande die moet voorkomen dat de film op Cannes gedraaid wordt (geruzie over geld en de uitzendrechten tussen de producent en de regisseur). Sowieso is de hele productie van de film al een knap staaltje doorzettingsvermogen. Terry Gilliam, de regisseur, probeert namelijk al sinds 1998 de film te maken. Gilliam is onder andere bekend van de legendarische Britse komediegroep Monty Python en heeft voor zijn nieuwste film aardig wat filmsterren weten te strikken: Adam Driver (onder meer bekend van Paterson, Star Wars: The Force Awakens), Jonathan Pryce (Pirates of the Caribbean) en Stellan Skarsgård (The Avengers). Dat belooft wat, nietwaar?