In de schijnwerpers: regisseur Lars von Trier
Eerder schreven we al over twee grootmeesters uit de regie-wereld: Wes Anderson en de Nederlandse Alex van Warmerdam. Hoog tijd dat we een van onze andere favoriete regisseurs in de spotlight zetten. In dit artikel lees je over de stijl, de werken en het leven van: Lars von Trier!
Wie is Lars von Trier?
Provoceren, experimenteren, shockeren… Lars von Trier houdt ervan. De 62-jarige regisseur staat bekend om zijn originele manier van werken. Als je niet bekend bent met zijn films, doet ‘Dogma 95’ vast wel een belletje bij je rinkelen: Von Trier richtte samen met drie Deense collega-regisseurs in 1995 dit collectief op. Samen schreven zij het Dogma 95-manifest waarin tien bijzondere regels worden opgesomd, die samen ‘de eed van zuiverheid’ vormen. Hierbij kun je denken aan regels als ‘opnames dienen op locatie plaats te vinden’, ‘rekwisieten en decors mogen niet worden toegevoegd’ en ‘de camera dient in de hand te worden gehouden’. Ook moeten regisseurs volgens het manifest afzweren van hun persoonlijke smaak en mogen ze zichzelf niet langer als kunstenaar beschouwen. Een vrij extreem manifest dus, dat precies binnen het straatje van Von Trier past.
Hoe herken je een échte von Trier film?
De regisseur kampt al jarenlang met angsten, dwangstoornissen en depressies - en dat laat hij veelvuldig terugkomen in zijn films. Niet voor niets wordt er wel gesproken overvan Von Trier’s ‘Depressie Trilogie’ (Antichrist, Melancholia en Nymphomaniac). In Melancholia liet hij zelfs de aarde vergaan: een letterlijke verbeelding van hoe hij zich op dat moment voelde.
Fascinatie voor duisternis
Zeker zijn nieuwere films laten vaak een duistere kant van de menselijke psyche zien, waarmee de regisseur duidelijk lijkt te willen maken dat de mens slecht en tot het kwade geneigd is. Hiermee zet Von Trier ook vraagtekens bij de heersende moraal: wat is goed, wat is kwaad, en waarom eigenlijk? Wie bepaalt dat? Een belangrijk thema voor de regisseur.
Von Trier is niet bepaald geïnteresseerd in het schetsen van een mooi plaatje over de goedheid van de mens. Als er al iets positiefs gebeurt in een van zijn films, is dat vaak met een cynische ondertoon en is het een kwestie van tijd voordat het alsnog fout gaat. Een typische Von Trier eindigt dus niet bepaald met een happy end, maar laat je als kijker geshockeerd en verward achter. Wél zijn het stuk voor stuk unieke films vol experimenteerdrang en vernieuwingsdrift.
En welke van zijn films zijn te zien op Cinetree?
Breaking the Waves zie je bij ons, een film over het tragische liefdesverhaal van de gelovige Bess (Emily Watson) en booreiland-werker Jan (Stellan Skarsgård). Ook Melancholia met Kirsten Dunst is te zien in onze huurcollectie.