Last van paraskevidekatriafobie? Geen zorgen! Met deze vijf films ben je daar zó vanaf!

Door Bo Courant • 13 jul 2018

Last van paraskevidekatriafobie? Geen zorgen! Met deze films ben je daar zó vanaf!

Door Bo Courant

Loop niet onder een ladder door, zorg dat zwarte katten je pad niet doorkruisen, nóóit knoeien met het zoutvaatje en vooral: geen glazen breken. Het is slechts een greep uit het enorme scala aan vrijdag-de-dertiende-regels; regels die bijgelovige Westerners zélf hebben bedacht. Want onderzoek naar deze beruchte ongeluksdag laat zien dat vrijdag de dertiende een relatief “nieuw” concept is. Friday the thirteenth een eeuwenoud verschijnsel? Nou, nee!

Pas aan het eind van de negentiende eeuw ontstond in Amerika (hoe kan het ook anders?) interesse voor een ongeluksdag. Een duidelijke reden voor het fenomeen valt echter niet te achterhalen. Wat we wél weten is dat veel hotels en wolkenkrabbers in Amerika geen dertiende verdieping hebben (typisch), dat ziekenhuizen lang niet altijd over operatiekamer 13 beschikken, en dat een aantal vliegtuigmaatschappijen de keuze heeft gemaakt om rij 13 volledig te verbannen. Hoe je het ook wendt of keert, eén ding is zeker: zaterdag de 14e is een véél betere dag. Dan heb je lekker weekend.

The Diary of a Teenage Girl

De vijftienjarige Minnie worstelt met het leven, haar identiteit en de liefde. Haar bohemian moeder vindt alles prima: laat thuis, alcohol, drank of drugs: het is allemaal geen probleem voor deze vrijgevochten vrouw. De onzekere Minnie moddert daarom maar wat aan. Uren staat ze voor de spiegel met de handen in het haar (of haar zogenaamd “te kleine” borsten). “Wie ben ik en wat wil ik?”, vraagt ze zich af. Maar wanneer de puberende tiener een avondje alleen op pad mag met de nieuwe vriend van haar moeder, weet Minnie één ding zeker: met deze man wil ze naar bed. Kan Minnie haar geluk vinden bij een deze volwassen jongeman? Of heeft ze daar uiteindelijk toch zichzelf voor nodig? The Diary of a Teenage Girl is een frisse, speelse film over de onzekerheid van opgroeien in flower-power San Francisco.

Next Goal Wins

Op 11 april 2001 speelt het Amerikaans-Samoaanse voetbalteam voor een WK-kwalificatie tegen het gedoodverfde Australië, en verliest met… 31-0. Au! Jarenlang wordt het team door de hele wereld uitgelachen en vernederd, maar beter worden doet het niet: het team blijft jaar na jaar onderaan de ranglijst staan. Amerika-Samoa blijft het allerslechtste fastfood-team ter wereld en het wordt maar niet beter. Tot de American Soccer Association het niet langer aan kan zien. “Send help”, zegt hun advertentie in 2011, “wij hebben een professionele voetbal-coach nodig”. De organisatie ontvangt één reactie: van de Nederlandse Thomas Rongen. Rongen was jarenlang trainer in de Verenigde Staten en werkte met voetballers als Johan Cruijf en George best. Kan hij deze lieve ploeg rasverliezers redden? Je ziet het in Next Goal Wins.

Men & Chicken

De broers Elias en Gabriel zijn, op z’n zachtst gezegd, een tikkeltje “apart”. Op de dag dat hun vader sterft, onthult de oude man een schokkend geheim: hij is niet hun echte vader. En de broers zijn ook geen “echte” broers, maar geadopteerde halfbroertjes. “Dát is interessant!”, horen wij je denken. En dat is het zéker! Om alles nog een tikkeltje aparter te maken, blijkt de biologische vader van Elias en Gabriel een excentrieke wetenschapper te zijn die - dankzij zijn uit de hand gelopen experimenten - op non-actief is gesteld door de wetenschappelijke wereld. De broers besluiten naar hem op zoek te gaan op een afgelegen eiland genaamd Ork (bestaat echt). Wat ze daar ontdekken is nog vele malen bizarder, schokkender en krankzinniger. Zal deze ontdekking het leven van de mannen verrijken, of zouden ze willen dat ze nooit naar hun vader op zoek waren gegaan?

Truman

Wanneer Julián na acht jaar onverwachts bezoek krijgt van zijn beste vriend Tomás, herleven de twee vrienden oude tijden. Maar de ontmoeting blijkt niet zomaar een gezellige reünie te zijn: Julián heeft namelijk besloten te stoppen met zijn chemotherapie. Al jaren lijdt de optimistische Spanjaard aan een ernstige vorm van kanker die, zo blijkt, niet meer te genezen is. Hoewel de twee mannen dikke hartsvrienden zijn, blijkt praten over doodgaan en afscheid nemen moeilijker dan gedacht. Dus waar praat je over als je weet dat je laatste uren zijn ingegaan? Nou, over de hond natuurlijk! Juliáns trouwe viervoeter, Truman, blijkt het makkelijkste (en gezelligste!) gespreksonderwerp te zijn. Want wie gaat straks voor Truman zorgen? Truman is een intiem portret over liefde, doodgaan, emoties en vriendschap. Een bijzonder portret over twee dappere mannen en hun ultra-lieve hond. Tranen en een glimlach gegarandeerd.

The Lunchbox

Een verkeerde bezorging is altijd mega irritant. Daar kán gewoon niets goeds uitkomen. Of toch wel? In The Lunchbox zorgt de levering van een verkeerd broodtrommeltje voor een machtig mooi liefdesverhaal. “Geluk bij een ongeluk”, zullen we maar zeggen. De Indiase stad Mumbai is met ca. 12,5 miljoen inwoners één van de dichtstbevolkte plekken op aarde. Het openbaar vervoer zit overvol, de straten zijn altijd afgeladen en overal waar je kijkt zijn mensen, mensen en nog eens mensen. Tussen al deze chaos door zorgt de Dabbawala (een 100-jaar oude bezorgdienst) voor het leveren van lunches bij de mensen op kantoor. De kans dat iets verkeerd wordt bezorgd is 1 op de miljoen, maar in The Lunchbox gaat het tóch mis. Gelukkig kunnen ongelukjes ook zorgen voor gelukjes, en laat dat in The Lunchbox nu nét het geval zijn. The Lunchbox is een kleurrijk verhaal voor iedereen die denkt op een dood spoor te zitten. Ook de verkeerde trein (of het leveren van een verkeerde lunchbox) kan een mens uiteindelijk naar het goede station brengen.