Truman

Wanneer Julián na acht jaar onverwacht bezoek krijg van zijn beste vriend Tomás, herleven de twee vrienden oude tijden. Deze ontmoeting blijkt niet alleen een reünie, maar ook een afscheid omdat Julián besloten heeft zich niet meer te laten behandelen voor zijn terminale kanker.

Founder Hanna Verboom over 'Truman'

Een onvergetelijk afscheid

Wie is Truman? Truman is naast de titel van deze veelbekroonde Spaanse feel-good film, de hondstrouwe hond van Julián, het onderwerp waar de twee oude vrienden Julián en Tomás uitgebreid met elkaar over praten. Want praten over een dier is natuurlijk makkelijker dan praten over de terminale ziekte die de twee mannen na jaren weer bij elkaar brengt. Julián heeft namelijk besloten om zijn terminale kanker niet meer te laten behandelen, het is wel goed geweest zo, vindt hij.

Eigenlijk gaat Truman over de manier waarop mannen hun emoties tonen, en de bijzondere dynamiek die een krachtige vriendschap kan hebben. Op een intieme maar humoristische manier toont dit portret een bijzonder afscheid tussen twee trouwe vrienden. Julián en Tomás zijn twee totaal verschillende karakters waarvan je in eerste instantie zou denken dat ze nooit met elkaar door een deur zouden kunnen. Waar Julián flirt met elke voorbijganger op straat, zit Tomás totaal onder de plak bij zijn vrouw. Die grote verschillen tussen de twee mannen, leveren de meest aandoenlijke en hilarische scenes op. Mark our words: deze personages raken je recht in het hart.

Dat dit een heuse must see is blijkt, Truman won namelijk veel prijzen in Spanje, waaronder de belangrijkste Goya’s voor de twee hoofdrolspelers, voor het scenario, voor regie én voor Beste Film. In Nederland kreeg deze film veel te weinig aandacht, en dat terwijl een van de scenes zich afspeelt in het Amsterdamse. Staat ‘ie al op play?

Must-see, omdat:

  • 1. Intiem en humoristisch portret over vriendschap en afscheid nemen.

  • 2. Winnaar van maar liefst vijf Spaanse Goya Awards, beter bekend als de Spaanse Oscars.

  • 3. De twee trouwe vrienden je meenemen op vier onvergetelijke dagen in diverse steden, waaronder Amsterdam.

“Each person dies as best they can.”

Julián (Truman)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Green Book

The Red Turtle

5 Broken Cameras

170 Hz

The Idiots

Still Alice

A Late Quartet

Pride

Virgin Mountain