Pride week bij Cinetree

Door Bo Courant • 29 jul 2019

Voor de LGBTQ community is Amsterdam waarschijnlijk het walhalla van de wereld. Bijna nergens op aarde vind je een plek met zoveel homovriendelijke attracties per vierkante meter. Bovendien werd in onze eigen, fijne hoofdstad voor het eerst legaal een homohuwelijk gesloten - en wel op 1 april 2001 (en dat is geen grapje). En met de Pride Month in aantocht kunnen wij als veelzijdig filmplatform natuurlijk niet achterblijven. Speciaal voor jou hebben wij daarom de vijf mooiste LGBTQ-films op een rijtje gezet.

Prachtig, waargebeurd verhaal over een bijzondere samenwerking tussen twee geheel verschillende gemeenschappen. In 1984 wordt door een groep altruïstisch ingestelde homo’s het uitzonderlijke Lesbians and Gays Support the Miners-initiatief gestart. Margaret Thatcher is aan de macht en heeft besloten een groot aantal Britse mijnen te sluiten. Het grote aantal mijnwerkers dat hier de dupe van wordt, gaat daar echter niet zomaar mee akkoord. En waar zowel de mijnwerkers als Thatcher geen rekening mee hadden gehouden, is de massale hulp uit onverwachte hoek. De homorecht activisten willen de families van de stakende mijnwerkers helpen, maar er is één probleempje: de Unie schaamt zich voor hun steun. Benieuwd hoe dit afloopt? Kijk dan zeker naar deze inspirerende film over solidariteit, compassie en onverwachte vriendschappen.

Hanna Verboom deelt 'Pride'

Wanneer de 10-jarig Laure met haar familie verhuisd naar een nieuwe stad, besluit ze zich niet langer voor te doen als meisje, maar als jongen. Aan de kinderen uit de buurt stelt zij zich voor als Mickäel - iets dat zonder al te veel twijfels wordt aanvaard. De rest van de zomer kan Laure ongestoord een jongetje zijn. Verschil met andere films over LGBT is het feit dat regisseur Céline Sciamma besloot van Tomboy geen problematische, maar juist een heel “normale” film van te maken. Daardoor is dit geen film over transseksualiteit of gender, maar een gewoon verhaal over een meisje van tien dat worstelt met bepaalde vragen in haar leven. Tomboy onderzoekt op intieme en verfijnde wijze de ambigue seksualiteit die jongeren rijk kunnen zijn - zonder oordeel of vooringenomen standpunt. Niet verwonderlijk dat deze film een aantal zeer belangrijke prijzen in ontvangst mocht nemen.

Dirk van der Straaten deelt 'Tomboy'

Uitzonderlijk empathische film over de dappere Laurence die op zijn dertigste verjaardag een schokkende bekentenis doet: hij wil een vrouw worden. Samen met zijn geliefde, Fred, begint Laurence aan een stormachtige reis die hem dichter bij zichzelf én dichter bij Fred zal brengen. In plaats van een beknopt of volgepropte verhaallijn weet regisseur Xavier Dolan tien jaar aan “vallen en opstaan” op uitzonderlijke wijze in beeld te brengen. Daardoor maken we niet alleen de transitie van simpelweg één enkele persoon mee, maar de transitie van iemand die ook nog eens in een liefdesrelatie zit. Laurence Anyways werd op het filmfestival van Cannes met een staande ovatie ontvangen, en werd met verschillende prijzen bekroond. Nog steeds wordt deze bijzondere film van Xavier Dolan wereldwijd geroemd als meesterwerk. Genoeg redenen om deze film snel te bekijken, toch?

Mea Dols de Jong deelt 'Laurence Anyways'

In dit speelfilmdebuut van regisseur Céline Sciamma volgen we de vijftienjarige Marie die tijdens een broeierige zomer geobsedeerd raakt door de bloedmooie Floriane. Samen met een groep andere meisjes uit een voorwijk van Parijs is Marie lid van het plaatselijke zwemteam (synchroonzwemmen, wel te verstaan). Allen puberen en worstelen met hun ontluikende gevoelens en veranderende lichamen. Hun paden kruizen zich in het water, waar liefde en verlangens op de spits worden gedreven. Naissance des Pieuvres (alternatieve titel: Water Lilies) richt zich op vriendschap, machtsstrijd, erotiek en meisjes-puberliefde, waarbij de onzekerheid en gevoelens van de hoofdpersonages in een dromerige sfeer gevangen worden. Op verwachtingsvolle wijze worden de rituelen en besluiteloosheid van deze puberende meisjes in beeld gebracht. Daarmee is Naissance des Pieuvres een trefzeker debuut, die door iedereen gezien zou moeten worden. Waar wacht je nog op?

Trailer 'Naissance des Pieuvres'

Terecht bejubelde liefdesfilm van regisseur Andrew Haigh over de introverte Russell en de extraverte Glen die elkaar vlak voor sluitingstijd ontmoeten in een homoclub. Wat begint als een one-night stand groeit uit tot iets veel rijkers. En hoewel de twee totaal verschillend in het leven staan, groeien de jonge mannen meer en meer naar elkaar toe. Weekend is een rauw liefdesverhaal over een homoseksuele relatie die prachtig terloops in beeld is gebracht. Boodschap van deze mooie, “kleine” film: het heteronormatieve boek is al geschreven, maar wij kunnen het zelf vernieuwen. Spannend en boeiend om te zien hoe deze spontane liefde zich ontwikkelt tot een prachtige relatie. En eerlijk; daar verlangen we stiekem toch allemaal naar? Weekend bekleedt de thematiek van homoseksualiteit, maar is interessant voor iedere filmliefhebber. Zin in een film met waanzinnig camerawerk, getalenteerde acteurs en een hoopvol verhaal? Kijk dan zeker naar Weekend.

Edwin Reinerie deelt 'Weekend'