Tien kunstzinnige films op Cinetree

Door Laura Messina • 28 feb 2020

Zin om even helemaal weg te dromen bij de mooiste, dromerigste en meest artistieke films? Wij zetten tien films op een rij waarin kunst (en de liefde voor kunst!) centraal staat. Benieuwd naar onze selectie?

1. Midnight in Paris

De fascinatie van regisseur Woody Allen voor de artistieke jaren ‘20 is in het Oscarwinnende Midnight in Paris duidelijk voelbaar. Prachtige art deco interieurs, creatieve outfits en ‘ontmoetingen’ met de meest inspirerende kunstenaars van de afgelopen decennia; je kunt het zo gek niet bedenken! Hoofdpersonage Gil (Owen Wilson) is een succesvol scenarioschrijver, werkend aan zijn eerste roman. Wanneer hij ‘s nachts naar huis loopt, komt hij plotseling in de jaren ‘20 terecht. In een pittoresk café ontmoet hij schrijvers en artiesten als Ernest Hemingway, Scott Fitzgerald en Pablo Picasso die hem nieuwe inzichten geven over zijn carrière, liefde en nostalgie. Een heerlijk luchtige film met een kunstzinnig tintje!

2. Manifesto

Kunstzinniger dan deze film bestaat bijna niet. In Manifesto zien we de vele gezichten van Cate Blanchett in maar liefst dertien visueel losstaande, maar thematisch overkoepelende scènes. De scènes behandelen stuk voor stuk een aparte kunstvorm aan de hand van uitspraken van bekende denkers en kunstenaars. Samen vormen deze verhalen een algemene visie over kunst: is kunst betekenisvol, betekenisloos, of misschien wel allebei tegelijk?

Puur afgaand op de naam van deze film, zou je een daadwerkelijk manifest verwachten: een puntsgewijs overzicht van opvattingen. In werkelijkheid is Manifesto compleet het tegenovergestelde: in deze film gaat juist niet om orde, maar om chaos. Manifesto is dan ook haast geen film te noemen, maar een heel groot kunstwerk bestaande uit dertien kleine kunstwerkjes. En dat met een meesterlijke Cate Blanchett in de hoofdrol, als dat geen kunst is!

3. La Pianiste

Erika Kohut (Isabelle Huppert) is een veertigjarige pianolerares die met haar moeder samenwoont in een appartement in Wenen. Haar leven lijkt strak georganiseerd, maar in werkelijkheid leidt ze een dubbelleven. Erika's nieuwe vlam blijkt niet voorbereid te zijn op haar ingewikkelde persoonlijkheid, en al snel ontstaat er een gevaarlijk spel...

La Pianiste is gebaseerd op het boek Die Klavierspielerin van schrijfster Elfriede Jelinek, die in 2004 de Nobelprijs voor de Literatuur won. Isabelle Huppert, zelf een bedreven pianiste, speelt een van haar mooiste rollen in jaren en kreeg er heel wat onderscheidingen (zoals de prijs voor beste actrice op het Filmfestival van Cannes) voor.

4. To Stay Alive: A Method

In 1991 schreef dichter Michel Houellebecq ‘To Stay Alive’: een spraakmakend essay over waanzin, overleven en kunst. In dit essay roept hij levensmoede dichters op om altijd terug te keren naar de oorsprong: het lijden. ‘The Godfather of Punk’ Iggy Pop las het essay, en de confronterende adviezen raakten bij hem direct een gevoelige snaar. In To Stay Alive: A Method leest hij voor uit het essay van Houellebecq, terwijl we op beeld mensen zien wier levensverhalen de inspiratiebron vormden voor het essay. Een bijzondere documentaire, waarin twee totaal verschillende kunstenaars verrassend mooi samenkomen.

5. La Grande Bellezza

Dit meesterwerk van Paolo Sorrentino mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken, gezien het feit dat de halve film bestaat uit beelden van prachtige architectuur, beeldhouwwerken en betoverende muziek. In het perfect gestileerde en met prijzen overladen La Grande Bellezza maken we kennis met Jep Gambardella. Jep schreef op jonge leeftijd zo’n succesvolle roman, dat hij daarna nooit meer is begonnen aan een tweede. Hij spendeerde jarenlang zijn tijd aan het overdadige nachtleven in Rome, maar beseft naarmate hij ouder wordt steeds vaker dat het nogal een leeg bestaan is. Schoonheid blijkt vergankelijk, en daarom besluit hij op zoek te gaan naar de échte zin en schoonheid van het leven. En waar kan dat beter dan in het prachtige Rome…?

6. Wolf

Een ander visueel feest is het Nederlandse Wolf van filmmaker Jim Taihuttu. In deze film zien we Majid (Marwan Kenzari) vechten om zijn leven weer op orde te krijgen. Allereerst is het uitstekende acteerwerk van Kenzari het benoemen waard: niet voor niets zien we hem steeds vaker voorbij komen in internationale producties (Murder on the Orient Express en binnenkort Aladdin).

Maar een ander aspect dat Wolf zo ijzersterk maakt, zijn de rauwe, realistische beelden. De film, compleet geschoten in zwart/wit, weet precies de emoties van de personages en de uitzichtloze situatie over te brengen. Wolf is een gangster/misdaadfilm in een geweldig, artistiek jasje!

7. Her

Ten eerste is het verhaal van het Oscar- en Golden Globe winnende Her natuurlijk al behoorlijk creatief. Een man die een band opbouwt met en verliefd wordt op zijn computer; hoe bedenk je het? Maar ook de beelden uit Her zijn prachtig geschoten. Curator Hadewych Minis zei door deze film zelfs voor het eerst te hebben opgezocht wie de cameraman achter de geniale beelden is (leuk feitje: deze cinematograaf is de Nederlandse Hoyte van Hoytema!). Her is geschoten in warme tonen en het zachte licht geeft je een zomers en dromerig gevoel - wat precies aansluit bij de emoties van hoofdpersonage Theodore. Alleen voor de bijzondere cinematografie is deze film dus al de moeite waard om te kijken!

8. Schneider vs. Bax

Een mix tussen een comedy en een thriller is misschien niet wat je in gedachte hebt bij een kunstzinnige film, maar Schneider vs. Bax is dat zeker wel! In deze Nederlandse productie van Alex van Warmerdam volgen we Schneider en Bax: Bax heeft de opdracht gekregen om Schneider te vermoorden en, je raadt het al, Schneider heeft de opdracht gekregen om Bax te vermoorden. Een spannend kat-en-muisspel vol absurde humor én sferische beelden: de pastelkleurige omgevingen en kostuums maken de film een genot om naar te kijken. Ook de dialogen zijn geniaal bedacht en geheel in de stijl van van Warmerdam. Een verrassend artistieke film!

9. Io Sono L'Amore

Ja, weer een Italiaanse film - maar de Italianen hebben dan ook een geweldig gevoel voor kunst. Io Sono L’Amore lijkt in eerste instantie een statig familiedrama, maar verandert al snel in een gepassioneerd liefdesverhaal. Regisseur Luca Guadagnino (Call Me By Your Name , A Bigger Splash) is niet vies van een beetje overdaad: de barokke stijl, de weelderige kleding, de dramatische muziek maken deze film tot een heus kunstwerk. Oja: Tilda Swinton leerde speciaal voor deze film de Italiaanse en Russische taal; met zoveel toewijding kan je niet anders dan schitteren in je rol. Io Sono L’Amore is een lust voor oog en oor!

10. L'Illusionniste

En tot slot een iets afwijkende, kunstzinnige film: namelijk de animatie L’Illusionniste. Deze film vertelt het verhaal van Tatischeff: een illusionist op leeftijd, die rondreist in de jaren ‘60 en nog maar weinig succes heeft met zijn act. Dan ontmoet hij de Schotse Alice, een jonge serveerster die onder de indruk is van zijn kunsten en op slag verliefd op hem wordt. L’illusionniste zit vol kleine grapjes, met een melancholische ondertoon. Daarnaast is de animatie prachtig gedaan en weet de film een geweldige sfeer over te brengen; niet voor niets werd L’illusionniste genomineerd voor een Oscar voor beste animatie film!