Kapsalon Romy

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Romy’s oma Stine (Beppie Melissen) is streng en de hele dag door in haar eigen kapsalon te vinden. Op bezoek gaan bij oma is daarom niet zo leuk voor Romy. Dit verandert echter wanneer ze erachter komt dat oma Stine wel erg veel vergeet en Romy’s hulp in de kapsalon én het leven goed kan gebruiken… Gouden Kalf-winnaar Kapsalon Romy is de perfecte film voor het hele gezin om deze koude dagen mee op te warmen.

Schrijver Tatjana Amuli over 'Kapsalon Romy'

Romy, de wel erg speciale mantelzorger

door Nikki Nilwik

Als je denkt aan een mantelzorger, zal het beeld van van een 10-jarig blond meisje met felblauwe ogen niet snel in je opkomen. Begrijpelijk ook, want een kind van 10 hoort natuurlijk niet te zorgen voor iemand. Toch is dit wel wat er gebeurt in Kapsalon Romy, waar Romy voor haar oma met alzheimer zorgt. Klinkt zwaar, maar dit scenario blijkt de perfecte manier om zware thema’s enorm luchtig en met kinderlijke onbevangenheid in beeld te brengen. Kapsalon Romy is een heerlijke film, die ‘grote mensen prijzen’ - zoals de Gouden Kalf op het NFF - won, maar zeker niet alleen voor grote mensen bedoeld is. Een echte film voor het hele gezin dus én een lichtpuntje in deze donkere winterdagen - en dat ondanks de redelijk zware thema’s!

Wanneer Romy’s (heel sterk gespeeld door de jonge Vita Heijmen) mama Margot opeens een nieuwe baan heeft, kan zij na school niet meer op Romy letten en moet Romy iedere dag naar haar oma. Romy zelf ziet hier redelijk tegenop; oma Stine (Beppie Melissen) is namelijk streng en stug en werkt de hele dag in haar kapsalon. Heel veel lol ziet Romy daar dus niet echt gebeuren, maar dit verandert al snel wanneer Romy erachter komt dat oma Stine een beetje vergeetachtig wordt. In het begin valt de vergeetachtigheid van Stine nog mee en daarom leidt deze periode vooral tot een betere band tussen oma Stine en Romy, waarin ze veel leuke dingen doen en Stine vooral weer zo blij en onbevangen als een kind kan zijn. Helaas verslechtert Stine’s geheugen met de dag en moet ze uiteindelijk - tot groot verdriet van Romy - een verzorgingstehuis in. Hier is oma allesbehalve gelukkig en daarom komt Romy met een wel erg groots plan om haar oma op te vrolijken en beter te maken…

Kapsalon Romy is een gevoelige, hartverwarmende film over het grote en moeilijke thema alzheimer. Ondanks de zwaarte van dit thema, is de film - doordat we het verhaal door de ogen van de jonge Romy te zien krijgen - luchtig en erg vrolijk. Regisseur Mischa Kamp combineert zo op bijzondere wijze grote mensen problemen met kinderlijke onschuld en dit zorgt voor een film die vele prijzen in ontvangst mocht nemen. Een echte aanrader dus, voor het hele gezin!

Must-see, omdat:

  • 1. Kapsalon Romy de grote prijs won op het Nederlands Film Festival; het Gouden Kalf.

  • 2. De film op bijzondere wijze grote mensen problemen met kinderlijke onschuld weet te combineren.

  • 3. Regisseur Mischa Kamp al eerder Nederlandse films maakte die onze harten veroverden, zoals Het Paard van Sinterklaas en Jongens.

“Oma moet gewoon een beetje voor zich laten zorgen.”

Margot (Romy’s Kapsalon)

Deze films werden ook geselecteerd door Tatjana Almuli

Grief is love in a heavy coat

Fat Front

Cobain

The Broken Circle Breakdown

On Chesil Beach

50/50

Sweet Thing

Ask Dr. Ruth

What Maisie Knew

Y’aura t-il de la neige à Noël?

Rocks

Frida

God Only Knows

Dirty God

A Single Man

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.