Cobain

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Cobain groeide op in een tehuis in Rotterdam, omdat zijn moeder door haar drugsverslaving niet voor hem kon zorgen. Nu zijn moeder weer zwanger is, is Cobain bang dat zij opnieuw niet de moeder kan zijn die haar nieuwe kind verdient. Cobain besluit dat hij haar moet helpen, zodat deze nieuwe baby een mooier leven zal hebben dan hij. Een grote taak voor een jongetje van vijftien. Het Gouden Kalf-winnende Cobain is een ingetogen film van de bijzondere filmmaakster Nanouk Leopold, waarin nieuwkomer Bas Keizer zonder enige acteerervaring de hele film kleur geeft.

Schrijver Tatjana Almuli deelt 'Cobain'

Must-see, omdat:

  • 1. Cobain twee Gouden Kalveren won en genomineerd werd voor een Kristallen Beer op de Berlinale.

  • 2. Dit drama opnieuw een prachtige, ingetogen film is van de markante Nederlandse regisseur Nanouk Leopold.

  • 3. Er in deze film veel ruimte is voor de kijker om zelf meningen en betekenis te geven aan de gebeurtenissen en personages.

Ingetogen doch groots

In een fragment uit 2017 van het radioprogramma ‘Nooit Meer Slapen’ wordt Nanouk Leopold omschreven als de markantste filmregisseur van Nederland. Leopold’s films zijn inderdaad opvallend - en dan bedoelen we niet opvallend in uitbundigheid. Het tegenovergestelde juist; de films die Leopold maakt (o.a. Boven is het stil) zijn opvallend door hun ingetogenheid. Zo worden haar films gekarakteriseerd door weinig dialoog, weinig plot en veel stilte. Bijzonder hieraan is dat Leopold juist in deze bijzondere, bescheiden filmstijl enorm krachtige en grote verhalen weet te vertellen. Ze weet uit de kleinste details veel betekenis te halen en hierdoor zijn haar films een geheel eigen ervaring. Zo ook Cobain, die vergeleken met haar oudere films al iets beweeglijker en minder afstandelijk, maar nog steeds een typische Leopold is.

Cobain is een Nederlandse coming-of-age film die draait om Cobain, een vijftienjarige jongen die opgroeide in een tehuis in Rotterdam en nu geplaatst is bij een (bijna té perfect) pleeggezin. Al vroeg aan het begin van de film kiest hij ervoor dit gezin te verlaten om voor zijn drugsverslaafde, zwangere en dakloze moeder Mia te zorgen. Hij wil er namelijk koste wat het kost voor zorgen dat haar nieuwe kind niet hetzelfde leven krijgt als hijzelf. Een onbegonnen taak natuurlijk, vooral voor een jongen van 15 - die naast een erg moeilijke jeugd ook nu nog met zichzelf worstelt. Daarom zoekt Cobain hulp bij de ex-pooier van zijn moeder, Wickmaier, maar of dit de juiste persoon is om hem te helpen valt ten zeerste te betwijfelen.

Het hoofdpersonage Cobain wordt gespeeld door nieuwkomer Bas Keizer. Een jongen die de filmmakers letterlijk van het schoolplein hebben gehaald en die met zijn gevoelige acteerwerk de hele film draagt. Een sterke prestatie - en dan vooral in een film waarin alles in de details zit. Wij doen het hem in ieder geval niet na! Ook het acteerwerk van Wim Opbrouck (die pooier Wickmaier speelt) is ijzersterk en werd beloond met een Gouden Kalf. Cobain mag dus wel omschreven worden als een ingetogen film met weinig dialoog, maar dit betekent absoluut niet dat het acteerwerk minder goed is dan in andere films - integendeel zelfs! Juist de bescheidenheid van de film zorgt voor groots effect op jou als kijker.

Geschreven door Nikki Nilwik

“Het is wel mijn moeder.”

Cobain (Cobain)

Deze films werden ook geselecteerd door Tatjana Almuli

Grief is love in a heavy coat

Fat Front

The Broken Circle Breakdown

On Chesil Beach

Kapsalon Romy

50/50

Sweet Thing

Ask Dr. Ruth

What Maisie Knew

Y’aura t-il de la neige à Noël?

Rocks

Frida

God Only Knows

Dirty God

A Single Man

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.