Ask Dr. Ruth

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De iconische Dr. Ruth noemt zichzelf geen radicale feminist, maar haar acties bewijzen het tegendeel. Met haar leeftijd van 91 jaar en lengte van 1.40 meter zou je niet verwachten dat ze de woorden vibrator en clitoris in haar mond zou nemen. Toch doet ze dit – en nog veel meer – zonder blikken of blozen op nationale (Amerikaanse) TV in haar eigen programma ‘Ask Dr. Ruth’. Deze gelijknamige documentaire laat zien hoe Dr. Ruth is geworden wie zij is en zal je in volledige bewondering van deze prachtvrouw achterlaten.

Schrijver Tatjana Almuli over 'Ask Dr. Ruth'

Size doesn’t matter

Door Nikki Nilwik

Tegenwoordig zullen velen in Nederland zich een feminist noemen. Niet omdat ze op Internationale Vrouwendag met goed doordachte protestborden op de Dam staan, maar omdat een feminist tegenwoordig veel meer is dan dit activistische gedeelte. Een feminist kan iemand (man, vrouw, non-binair en alles daar tussenin) zijn die gelijke rechten tussen genders vanzelfsprekend vindt of iemand die pro (gratis) anticonceptie en baas in eigen lijf is. Een feminist kan iemand zijn die kritisch is op werkplekken met weinig diversiteit, of iemand die een ander aanspreekt op grensoverschrijdend gedrag. Ook kan een feminist pro seksuele vrijheid zijn – kortom, een feminist zijn kan op allerlei verschillende manieren, in verschillende kleuren en geuren. Daarom is het tegenwoordig makkelijker om jezelf een feminist te noemen zonder dat hier een veroordelend label op wordt geplakt – en daar kunnen we erg trots op zijn. Toch blijft het belangrijk om soms een blik op het verleden te werpen en de vroegere feministen te eren die ervoor gezorgd hebben dat zoveel van ons nu opener (want we zijn er helaas nog steeds niet helemaal) kunnen praten over al deze onderwerpen.

De feminist die we deze keer in het zonnetje zetten is de Amerikaanse heldin Dr. Ruth; een holocaust overlever, sekstherapeut, icoon én vrouw waar we allemaal veel van kunnen leren. Hoewel Dr. Ruth (voluit Ruth Westheimer), nu een indrukwekkende 91 jaar oud, zichzelf geen radicale feminist noemt – wat redelijk ironisch is aangezien ze waarschijnlijk radicalere dingen heeft gedaan dan de meeste feministen van nu – is Dr. Ruth volgens ons toch het prototype feminist. Niet alleen de lessen die zij verkondigt, zoals het aanbevelen van vibrators of het belang van recht op abortus, maar ook haar levensgeschiedenis op zich schreeuwen namelijk feminisme. Vanaf haar geboorte heeft Dr. Ruth er alles aangedaan om te studeren, te werken en een onafhankelijk leven voor zichzelf op te bouwen. Toen haar ouders in 1938 door het naziregime naar een werkkamp werden gestuurd, ging Ruth in haar eentje naar een weeshuis in Zwitserland. Hier werd ze als 10-jarig Joods meisje behandeld als tweederangsburger, maar dit – en alle andere gruwen die haar, haar familie en de gehele joodse bevolking toen zijn aangedaan – haalde haar niet neer. Ruth bleef doorgaan en groeide uiteindelijk uit tot de meest iconische seks- en relatietherapeut in Amerika ooit.

De documentaire Ask Dr. Ruth is een knap gebalanceerd portret van het leven van de interessante en indrukwekkende Ruth Westheimer. Regisseur Ryan White weet een komische en sterke documentaire neer te zetten over een wonderbaarlijke vrouw en haar bijzondere leven. Controversiële thema’s worden niet uit de weg gegaan en dat is maar goed ook, want als we een ding leren over Dr. Ruth is het dat zij nog nooit is weggerend van dit soort gesprekken. Dr. Ruth is met haar 1.40m het levende bewijsstuk van de spreuk “size doesn’t matter”

Must-see, omdat:

  • 1. Deze indrukwekkende documentaire niet alleen een ode is aan Dr. Ruth, maar ook aan de kracht van vrouwen - overal en altijd.

  • 2. Ask Dr. Ruth laat zien hoe ver de feministische beweging is gekomen sinds de jaren ’80, maar ook accentueert hoeveel er nog steeds moet gebeuren.

  • 3. Er weinig mensen zo charismatisch, sterk, liefdevol en indrukwekkend zijn als Dr. Ruth. Voor iedereen die nog op zoek was naar een favoriete superheld; je zoektocht stopt hier!

“I have to tell you that short people make the best lovers.”

Dr. Ruth (Ask Dr. Ruth)

Deze films werden ook geselecteerd door Tatjana Almuli

Grief is love in a heavy coat

Fat Front

Cobain

The Broken Circle Breakdown

On Chesil Beach

Kapsalon Romy

50/50

Sweet Thing

What Maisie Knew

Y’aura t-il de la neige à Noël?

Rocks

Frida

God Only Knows

Dirty God

A Single Man

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.