Amélie

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Amélie is een onschuldig en naïef meisje dat in Parijs woont. In haar directe omgeving oefent ze haar versie van gerechtigheid uit, totdat er iets in haar eigen leven teweeg wordt gebracht.

Cinetree founder Hanna Verboom deelt 'Amélie'

To Dream or Not To Dream

Wanneer je jong bent is de wereld je speeltuin. Op een gegeven moment word je ouder, raakt je verbeelding zoek in de sluimerende beslommeringen van alledag en gaan enthousiasme en passie verloren. Dat is wat Amélie om zich heen ziet – maar laat haar nu juist een jong volwassene zijn die haar verbeelding bij zich houdt alsof haar leven ervan afhangt. Sterker nog, niet alleen dat van haar, maar ook de levens van anderen.

De kans is groot dat je Amélie al eens gezien hebt. Het was ooit een bescheiden hit, een mooi midden tussen toegankelijke en art-house films. Neem American Beauty of het recentere Intouchables – het zijn films die het zo goed doen omdat ze hun verbasterde realiteitszin zo emotioneel en herkenbaar wordt opgevoerd. Dat is ook de kracht van Amélie: een modern sprookje. Daar komt nog eens bij dat dit verhaal zoetgevooisd voortglijdt op de inmiddels bekende klanken van Yann Tiersen. Maar naast opzienbarende stileringen heeft Amélie vooral een groot hart. En zeg nu eerlijk, heb je niet weer eens zin de film opnieuw te bezoeken?

“Als het sprookje zo goed werkt omdat het nog met één been in de realiteit staat, waarom zou het dan andersom niet werken?”

Kijk jij wel eens toe terwijl anderen hun leven maar niet op de rails krijgen? Trek ook eens de stoute schoenen aan en maak een anonieme ingreep bij je buurman of buurvrouw. Dit kan een heel klein gebaar zijn, van een cadeautje tot het helpen met dragen van boodschappen. Misschien moet je wel niet zover gaan als Amélie en complete scenarios opzetten, maar af en toe een zetje in de rug kan nooit kwaad, toch? Misschien moeten we het sprookje ook wel niet naar de echte wereld willen trekken – maar als het sprookje juist zo goed werkt omdat het nog met één been in de realiteit staat, waarom zou het dan andersom niet werken?

“These are hard times for dreamers.”

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Crazywise

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.