Woman at War

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Dat extreme klimaatverandering veroorzaakt wordt door de mens, is inmiddels voor de meesten van ons wel duidelijk. Onduidelijk is echter nog; hoe gaan we er met z’n allen wat aan doen? Het bijzondere, komische en krachtige Woman At War laat de visie hierop zien van klimaatactivist, koordirigent en toekomstige moeder Halla – die haar leven op het spel zet om de strijd tegen buitenlandse energieopwekkingsbedrijven te winnen.

Cinetree-founder Hanna en Eefke van Get it Done over 'Woman at War'

Extreme omstandigheden vragen om extreme maatregelen

Door Nikki Nilwik

In Augustus verscheen het zesde klimaatrapport van het ‘Intergovernmental Panel on Climate Change’, oftewel het IPCC. Dit belangrijke rapport werd geschreven door maar liefst 234 wetenschappers, die samen meer dan 14000 artikelen lazen. Alle bevindingen uit deze artikelen voegden zij uiteindelijk samen in een overzichtelijk - semi kort - rapport over klimaatverandering en de toekomst van onze geliefde aarde.

Helaas is de conclusie van het rapport niet iets om over naar huis te schrijven. De wereld wordt warmer, de zeespiegel stijgt en extreme weersomstandigheden komen veel vaker voor – en dit is door een groot deel veroorzaakt door (een specifieke groep) mensen. Het uitstoten van te veel broeikasgassen, zoals CO2, heeft ervoor gezorgd dat de natuur, dieren en de mensen op deze aarde in gevaar zijn. De effecten van klimaatverandering kunnen alleen nog worden verminderd door de uitstoot van broeikasgassen fors te verminderen, maar dit blijkt al jaren een enorm moeilijke opgave voor vele mensen, bedrijven en landen. Niet gek dus dat klimaatactivisten over de hele wereld boos beginnen te worden… maar wat is de beste manier om gehoord te worden?

Klimaatactivist en koordirigent Halla besluit het heft in eigen handen te nemen in Woman At War. Volgens haar is de enige manier die genoeg aandacht zal trekken en verandering teweeg zal brengen de extreme, lichtelijk gewelddadige, weg. Met een pijl en boog saboteert Halla verschillende hoogspanningsmasten, waardoor IJsland zonder stroom komt te zitten. Dit is echter niet haar doel, Halla pleegt deze ‘misdaden’ (zo zou zij ze zelf niet noemen) om de IJslandse natuur te beschermen tegen grote kapitalistische bedrijven die haar land gebruiken voor vervuilende energieopwekking. Al snel wordt Halla door haar acties de meest gezochte persoon in IJsland – want wie is die terrorist die op ondemocratische en gewelddadige manier IJsland saboteert? Wat volgt is een komische en bizarre achtervolging waarin Halla de IJslandse autoriteiten te slim af probeert te zijn, terwijl ze ook nog haar gewone leven als koordirigent en toekomstige moeder probeert te onderhouden.

Woman At War is pas de tweede speelfilm van regisseur Benedikt Erlingsson (Of Horses and Men), maar heeft er zeker voor gezorgd dat de regisseur een goede naam voor zichzelf heeft gemaakt. Deze absurdistische film - die vol zit met interessante filmstijlen en droge humor - won namelijk 29 prijzen, waaronder een op het prestigieuze Cannes én het was de IJslandse inzending voor de Oscars. Een mustsee dus voor echte filmliefhebbers en al helemaal voor filmkenners die graag op de hoogte blijven van nieuwe up-and-coming regisseurs. Daarbuiten is Womat At War eigenlijk ook gewoon een aanrader voor iedereen die houdt van laagdrempelige, grappige, maar betekenisvolle films – een echte allemansvriend dus!

Must-see, omdat:

 • 1. Dit drama een prijs won op Cannes én de IJslandse inzending was voor de Oscars.

 • 2. De film absurdistisch, komisch en bijzonder is, maar tegelijkertijd op een enorm reële manier het machteloze gevoel over klimaatverandering weet vast te leggen.

 • 3. Regisseur Benedikt Erlingsson gedurfde keuzes maakt in Woman At War, die verrassend genoeg enorm goed werken.

“The mountains are falling on us, we don't have time to wait for drops.”

Halla (Woman at War)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Crazywise

Broken Flowers

Film Stars Don’t Die in Liverpool

Nothing But the Sun

Animal

The Singing Club

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Dirty God

Yao

Life Itself

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Samsara

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Young@Heart

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand