Bienvenue chez les Ch'tis

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een gehucht voor sukkels die alleen maar friet eten, waar het ijskoud is en het alleen maar regent: dat is hoe de Zuid-Fransen het noorden van Frankrijk beschrijven. Ook voor de Provençaalse postkantoorchef Philippe is leven in Noord-Frankrijk een nachtmerrie die, in zijn geval, werkelijkheid wordt. Een vermakelijke familiefilm met een mooie boodschap.

Filmprogrammeur Anne Lammers over 'Bienvenue chez les Ch'tis'

Must-see, omdat:

  • 1. Bienvenue chez les Ch’tis door ruim 20 miljoen(!) Fransen bezocht werd in de bioscoop, wat het één van de grootste kaskrakers ooit in Frankrijk maakt.

  • 2. Regisseur Dany Boon zelf uit het noorden van Frankrijk komt en daardoor met alle vooroordelen de spijker op z’n kop slaat.

  • 3. De film echt verandering onder het Franse volk teweeg heeft gebracht: de film werd zo’n succes dat veel Fransen tegenwoordig vakantie vieren in het Noorden.

Hoe overleef ik Noord-Frankrijk?

Wie kent ze niet: vooroordelen over Noord-Frankrijk. De mensen zijn er onvriendelijk, het regent er alleen maar, het eten is minder lekker dan in het Zuiden… De noorderlingen hebben het maar zwaar te verduren. En dat geldt niet alleen voor de Noord-Fransen: in Nederland noemen we onze Belgische zuiderburen dom, randstedelingen leven in een elitaire bubbel, Groningers en Friezen zijn allemaal boeren op het platteland en in Limburg denken ze alleen maar aan eten. Je zou haast gek worden van al die vooroordelen - die vaak ook nog nergens op gebaseerd zijn - en toch doen velen van ons er vrolijk aan mee.

Van die niet-onderbouwde vooroordelen maakt regisseur Dany Boon in Bienvenue chez les Ch’tis dankbaar gebruik. Dat de film voor behoorlijk wat controverse zorgde, vinden wij niet vreemd. De Fransen reageerden er waarschijnlijk zo heftig op omdat het confronterend en herkenbaar is. In de film zien we hoe hoofdpersonage Philippe op werk liegt over zijn gezondheid, in de hoop overgeplaatst te worden naar de zonnige Côte d’Azur. Zijn leugen komt uit en als straf wordt hij overgeplaatst naar het noordelijkste puntje van Frankrijk. Volgens de mensen om hem heen is alles verder dan Parijs de hel op aarde, en dus worden alle clichés nog maar eens aangehaald om duidelijk te maken dat dit het allerergste is wat hem had kunnen overkomen.

Maar dan… lijkt het eigenlijk nog best mee te vallen in het hoge noorden. De mensen zijn aardig en gastvrij, Philippe maakt al snel vrienden, het regent er helemaal niet zo veel en het eten smaakt hem best goed. Philippe heeft het met eigen ogen gezien, maar nu is het nog de vraag of zijn vrouw en kinderen de overstap ook kunnen maken. Want dat het stiekem best meevalt in het noorden, is natuurlijk een gevalletje van ‘eerst zien, dan geloven’. Een komische, vermakelijke film mét een boodschap.

“Did you hurt your jaw? Your elocution is very unusual.”

Philippe (Bienvenue chez les Ch’tis)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

Caro Diario

Good Luck to You, Leo Grande

Joyland

The Quiet Girl

The Last Bus

The Post

L’immensità

Silver Haze

The Inspection

C'mon C'mon

Nostalgia

No Bears

The Whale

M'n Beessie en Ik

Let It Be Morning

L'Innocent

Mirai

Tom of Finland

Les Plus Belles Années d’Une Vie

First Cow

Quand on a 17 ans

Bulbul Can Sing

Tre Piani

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Tous les soleils

Sieranevada

Wuthering Heights

De Laatste Dagen van Emma Blank

Mektoub, My Love: Canto Uno

Carol

Lean on Pete

Manifesto

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.