Cowboys

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Troy is een chaotische en impulsieve man, maar hij is bovenal een goede vader. Wanneer zijn zoon Joe uitkomt als trans en moeder Sally dit niet wil accepteren, rennen de twee samen weg, de diepste wildernis van Montana in. Maar een moeder laat haar kind niet zomaar gaan.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'Cowboys'

Must-see, omdat:

  • 1. Regisseur Anna Kerrigan het traditionele genre van een ruige western weet te moderniseren door het verhaal in een teder licht te plaatsen.

  • 2. Acteur Sasha Knight de sterren van de hemel speelt als de vastberaden en dappere Joe.

  • 3. Cowboys het stigma rondom mannelijke emotie inruilt voor een eerlijke representatie van een liefdevolle vader-zoon relatie.

Goedbedoelde fouten

De wereld waarin de jonge Joe opgroeit is qua gender-uitingen redelijk zwart wit. Mannen dragen spijkerbroeken, bruine cowboylaarzen en geblokte hemden. Vrouwen hebben prachtig krullend haar, bescheiden jurkjes en dragen make-up. Ook is de wereld waarin Joe opgroeit erg cis- en heteronormatief. Er is weinig ruimte voor Joe om uit te zoeken wat hij wil en wie hij is. Aangezien hij geboren is in het lichaam van een meisje, wordt van hem verwacht dat hij speelt met poppen en graag jurken draagt. Wanneer hij besluit niet aan deze verwachtingen te voldoen en buiten speelt in een spijkerbroek en met pistolen, wordt hij weggezet als ‘tomboy’ - een meisje dat graag rondom jongens is en niet zo ‘meisjesachtig’ wil zijn. Joe voelt zich alleen veel meer dan een ‘tomboy’. Hij voelt zich namelijk alsof aliens hem in het lichaam van een meisje hebben geplaatst. Wanneer hij dit aan zijn ouders vertelt, is de reactie gemixt. Vader Troy (een verrassend sterke rol van Steve Zahn) accepteert Joe’s nieuwe identiteit meteen, maar Joe’s moeder Sally (Jillian Bell) heeft meer moeite met het nieuws. Deels komt dit waarschijnlijk door de ‘cowboy cultuur’ waarin zij is opgegroeid. Maar ook maakt het feit dat Joe en Troy twee handen op één buik zijn de situatie voor haar niet makkelijker.

In een opwelling van emoties maakt Sally een enorm foute keuze, die ertoe leidt dat Troy en Joe samen midden in de nacht vertrekken. Als twee echte cowboys betreden vader en zoon het wilde westen van Montana, op zoek naar vrijheid, maar helaas loopt het echte leven natuurlijk niet als een western film.

Cowboys is een buitengewone film, vol ijzersterk acteerwerk - vooral van de jonge Sascha Knight (die Joe speelt) en de gevestigde Steve Zahn - en een film die je nog lang zal bijblijven. Ook is Cowboys het speelfilmdebuut van regisseur Anna Kerrigan - een debuut waarmee ze zich meteen op de kaart heeft gezet als een regisseur om in de gaten te houden. Op enorm laagdrempelige wijze weet Kerrigan namelijk een film te maken die veel moeilijke thema’s aansnijdt, zonder deze te versimpelen. Daarnaast weet ze ook volwaardige karakters te creëren met zowel goede als slechte kanten. Niemand is een held en niemand een schurk, allemaal zijn ze gewone mensen die ondanks hun goedbedoelde intenties fouten maken. Deze nuance is niet vaak te vinden, vooral niet in Amerikaanse drama’s over zware thema’s en daarom is Cowboys een heerlijk verfrissende film om te kijken.

Geschreven door Nikki Nilwik

“Sometimes I think aliens put me in this girl body as a joke.”

Joe (Cowboys)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Crazywise

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.