De Laatste Dagen van Emma Blank

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De humeurige Emma Blank wacht in een huis in de duinen op haar naderende einde en stelt de meest bizarre eisen aan haar dienstbare personeel. Maar wanneer haar eisen steeds bizarder worden en de stoïcijnse Emma maar niet dood lijkt te willen gaan, keert het personeel zich tegen haar.

Filmprogrammeur Anne Lammers deelt 'De Laatste Dagen van Emma Blank'

Bloedbanden, jaloezie en hebzucht in Huize Emma Blank

Voor de humeurige Emma Blank (Marlies Heuer) zijn de laatste dagen aangebroken. Haar dagen en nachten zijn gevuld met wachten, wachten en nog eens wachten. Wachten op de dood, wachten op verlossing en wachten op het afscheid van haar dienstbare personeel. "Maak je maar geen zorgen, Haneveld", zegt de humeurige ijskoningin, "voor de winter ben ik dood". Waar Emma Blank dan precies dood aan mag gaan, wordt eigenlijk niet duidelijk. Gevraagd wordt het wel, maar een helder antwoord krijgt niemand. "Ik heb geen kanker, hoor", zegt ze. "Ik heb nooit kanker gehad". "Aan welke ziekte ben je dan eigenlijk van plan dood te gaan?", vraagt dienstmeisje Gonnie. Geen antwoord.

Dood of niet; Emma Blank behandelt haar personeel als nietige slaven. In de aanloop naar haar zelfaangekondigde dood regeert zij haar onderdanen (die tevens familie blijken te zijn) met ijzeren hand. Die laten dit, merkwaardig genoeg, vrij rustig over zich heenkomen. De stelselmatige vernederingen, pesterijen en emotionele chantage lijken niets met hen te doen. Maar Emma Blanks' verregaande eisen gaan van kwaad tot erger. Hoe dichterbij haar einde komt, hoe onhandelbaarder zij wordt. Al gauw ontpopt mevrouw Blank zich tot een heuse dictator die bizarre eisen stelt aan haar immer dienstbare personeel. Totdat de butler, de kokkin en het kamermeisje zich tegen haar keren.

In deze Van Warmerdam-komedie vol spitsvondige dialogen en slapstick-achtige beeldgrappen wordt langzaam duidelijk dat niets is wat het lijkt in huize-Emma Blank. De ene dag is ze doodziek, de volgende dag staat ze weer vief op haar benen. Het personeel voert ondertussen de ene bizarre opdracht na de andere voor haar uit. Maar waarom eigenlijk? In De Laatste Dagen van Emma Blank wordt duidelijk dat iedereen z'n eigen verborgen motieven heeft. En dat kán natuurlijk niet goed gaan.

Regisseur Alex Van Warmerdam staat bekend om zijn immer bizarre, zwartkomische en vervreemdende films, en _De Laatste Dagen van Emma Blank_is daar geen uitzondering in. Benieuwd naar de vaste kenmerken van deze eigenaardige filmmaker? Lees dan zeker even dit artikel. En mocht je na het zien van deze film nog lang niet klaar zijn met het werk van deze eigenaardige regisseur, dan vind je hier nog vijf andere Van Warmerdams. Veel kijkplezier!

Must-see, omdat:

  • 1. Dit de eerste Van Warmerdam-film is waar de oh zo getalenteerde Eva van Wijdeven (A'dam - E.V.A., Dunya & Desie) zich van haar allerbeste kant laat zien!

  • 2. Deze film geheel terecht een Gouden Kalf voor Beste Scenario won.

  • 3. In deze typerende Van Warmerdam-film gortdroge slapstick, beeldgrappen en tragikomisch, soms gewelddadig venijn de boventoon voeren.

"Aan die paling ligt het niet, die is goed. Zij is niet in orde!"

Bella (De Laatste Dagen van Emma Blank)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

Caro Diario

Good Luck to You, Leo Grande

Joyland

The Quiet Girl

The Last Bus

The Post

L’immensità

Silver Haze

The Inspection

C'mon C'mon

Nostalgia

No Bears

The Whale

M'n Beessie en Ik

Let It Be Morning

L'Innocent

Mirai

Tom of Finland

Les Plus Belles Années d’Une Vie

First Cow

Quand on a 17 ans

Bulbul Can Sing

Tre Piani

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Tous les soleils

Sieranevada

Wuthering Heights

Mektoub, My Love: Canto Uno

Carol

Lean on Pete

Manifesto

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.