De rouille et d'os

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Alain en Stephanie ontwikkelen een sterke band na een gruwelijk ongeluk.

WeTransfer-founder Nalden deelt 'De rouille et d'os'

Ode aan underdogs

Winners never quit: Het is een gevleugelde uitspraak waarvan de kracht getoond wordt in verhalen als die van De rouille et d’os. Een film, zoals curator Nalden zegt, over “mislukkelingen die eigenlijk helden zijn.”

Na afloop van de première op Cannes kreeg de film een staande ovatie die zo’n tien minuten duurde. Het is niet gek te zien waarom. Het duurt even voordat de hoofdpersonages bij je binnendringen, maar als ze er eenmaal zitten zitten ze er ook goed. Stéphanie is zachtaardig en bedachtzaam, ze wil dingen rustig bezien. Alain is een beest, een flapuit, een ruwe bolster. De twee tegenpolen worden bij elkaar gebracht, en hoewel het elk moment lijkt alsof de chaos rondom de twee de overhand zal krijgen (zowel in de verhaalwereld als in de kijkervaring) blijven ze fier overeind.

Regisseur Jacques Audiard windt er geen doekjes om, maar heeft een zorgvuldig oog. Die combinatie zorgt ervoor dat een verhaal dat zo ultiem de underdog bedient nooit geforceerd voelt. En dat is de enige manier waarop een verhaal als dit kan werken, een verhaal van twee mensen die zich elke dag afvragen of ze de volgende zullen redden, of dat het het waard is, en of ze kunnen omgaan met de momenten van geluk die hen bijna even heftig overvallen als de mindere. De rouille et d’os is zo’n film die werkt doordat het geheel de onwaarschijnlijke optelsom van zijn delen ontstijgt.

Film in feiten

 • Marion Cotillard had een ambivalente relatie tot het personage dat ze speelde: als activist en vertegenwoordiger van Greenpeace vond ze het werk in het dolfinarium verschrikkelijk. Aan de andere kant vind ze opnames van seksscènes doorgaans erg onaangenaam, maar was ze nu zo blij dat haar personage iets fijns meemaakte dat ze het als plezierig ervoer.

 • In voorbereiding op zijn rol trainde Matthias Schoenaerts zich in MMA en boksen, hij begon met gewichtheffen en at dagelijks junkfood om op gewicht te komen en zowel afgetraind te raken als een klein buikje te krijgen. Regisseur Jacques Audiard wilde dat Ali er sterk maar niet fit uit zou zien.

 • De titel laat zich vertalen als ‘roest en bot’, wat refereert aan de smaak die je in je mond kunt krijgen bij een ferme klap in het gezicht. De titel komt van Craig Davidson’s boek ‘Rust and bone’. Voor de film veranderde regisseur Jacques Audiard het geslacht van de hoofdpersoon van een man naar een vrouw omdat hij vond dat er in zijn vorige film (Un prophète) al genoeg mannen zaten.

“You break a hand, you break a leg... after a while calcium joins it back together. It may even end up stronger than before.”

Alain (De Rouille et d’os)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand