Doof Kind

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Speciaal voor IDFA: de ontroerende documentaire “Doof Kind", over het leven van de levenslustige, dove Tobias, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zijn doofheid absoluut niet als handicap ziet. Geheel terecht bekroond met de IDFA-publieksprijs én de publieksprijs op het Vlaamse DocVille.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'Doof Kind'

Tobias is een jaar of 1 als het consultatiebureau zijn ouders meedeelt dat Tobias “niets scoort” op de gehoortest. Om alles nog even te checken, slaat zijn vader (filmmaker Alex de Ronde) twee pannendeksels tegen elkaar achter het hoofd van Tobias. De uitkomst is overduidelijk: hartstikke doof. “Een doof kind. Wat moeten we in godsnaam met een doof kind?”, vraagt zijn vader zich destijds af. Nou, een heleboel dus! Een documentaire maken, bijvoorbeeld.

Met veel succes maakte Ketelhuis-directeur Alex de Ronde een documentaire over het leven van zijn 28-jarige zoon Tobias, die al vanaf zijn geboorte doof is. Aan het begin van de documentaire vraagt Tobias zich af of zijn leven als dove wel interessant genoeg is voor een film. Tijdens het kijken van Doof Kind weet je één ding vrij zeker: dat is het absoluut! Doof Kind is namelijk een energieke, vrolijke documentaire die een tegenwicht biedt aan eerdere, zwaarmoedige films. Doven zijn namelijk niet zielig, willen De Ronde en Tobias ons laten zien. Dat is nu juist het allergrootste misverstand.

Doof Kind is een liefdevol, innemend portret over een dappere jongen die zich, ondanks zijn doofheid, niet uit het veld laat slaan. Gehoorapparaatjes en implantaten vindt Tobias maar niets. Zonde van de dovencultuur. En doof zijn een handicap? Dacht het even niet! Ondanks het opgewekte karakter van de film is Doof Kind ontroerend en aangrijpend. Een echte aanrader.

Must-see, omdat:

  • 1. Doof Kind er op het IDFA én het Vlaamse DocVille (geheel terecht) met de publieksprijs vandoor ging.

  • 2. Deze film een exclusief kijkje geeft in de wereld (en het onderwijs) van dove mensen. Ooit van de Gallaudet University gehoord, bijvoorbeeld? Nou, dat is dus de enige universiteit in de wereld voor doven en slechthorenden, en deze docu neemt je mee.

  • 3. Het onderwerp op dit moment super relevant is. Zo is er de laatste jaren een venijnige discussie ontstaan tussen doven, hun ouders, chirurgen en “de samenleving”. Want wat is nu het beste voor een doof kind?

“Een doof kind. Wat moet er in hemelsnaam van zo'n jochie terechtkomen?”

Vader van Tobias

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.