Instinct

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De intelligente, ervaren psycholoog Nicoline (Carice van Houten) begint aan haar nieuwe baan in een TBS-kliniek, waar ze de zedendelinquent Idris (Marwan Kenzari) als cliënt krijgt toegewezen. Tussen Nicoline en Idris ontstaat een bloedstollend machtsspel. Instinct is het regiedebuut van actrice Halina Reijn, ging in première op het NFF en werd gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscars!

Cinetree deelt 'Instinct'

Snakken naar iets dat niet goed voor je is

Als er een film is waar we de afgelopen 1,5 jaar niet omheen konden (zeker niet in Nederland), dan was het Halina Reijns regiedebuut Instinct. Niet alleen was Instinct een uitzonderlijke film omdat het Reijns eerste werk als regisseur was (en de film ook direct massaal internationale aandacht kreeg), maar vooral ook omdat het hier eindelijk eens ging om een vrouwelijke regisseur.

Hoe het ook zij; dat Halina Reijn al jaren droomde van het achterlaten van haar werk als actrice om eindelijk in de voetsporen te kunnen treden van (noem een) Sofia Coppola of Greta Gerwig, was voor niemand onbekend. Maar of ze ook dáár talent voor had? Dát was dan weer een tweede vraag. Toch kunnen we na het zien van Instinct (en het lezen van alle lovende recensies) maar één ding zeggen: het regisseursschap is Reijn op het lijf geschreven.

Must-see, omdat:

  • 1. Deze film in no time prijs na prijs in ontvangst mocht nemen. En zeker niet alleen in Nederland! Integendeel; het grootste deel van de gewonnen awards werd uitgereikt op prestigieuze, internationale filmfestivals.

  • 2. Instinct gebaseerd is op waargebeurde verhalen (waar in dit geval een eigen draai aan is gegeven) die Halina Reijn in meerdere televisie-documentaires mocht zien. Vanuit haar fascinatie voor deze grensoverschrijdende liefde ontstond het idee voor Instinct.

  • 3. Omdat, hoe cliché het misschien ook mag klinken, de chemie en het spel van Carice van Houten en Marwan Kenzari werkelijk subliem is. Een eerdere recensie noemde het “huiveringwekkend goed”, en daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn.

“Ik weet wat liefde is. En jij?”

Idris (Instinct)

Deze films werden ook geselecteerd door Matthijs van de Sande Bakhuyzen

Tokyo Story

Stalker

Petite Fille

Petite Maman

System Crasher

Capharnaüm

The Band's Visit

Kid

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.