Stalker

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Waarschijnlijk heb je nog nooit iets gezien, en zal je hierna ook nooit meer een film zien zoals Stalker. De film draait om een epische zoektocht naar een kamer in het mysterieuze gebied ‘de zone’, die je grootste wensen laat uitkomen. Je bereikt de kamer alleen met groot gevaar voor eigen leven - is dat het dan wel waard? Stalker, van de grote Russische regisseur Andrei Tarkovsky, is een ware must-see voor filmliefhebbers die houden van het spirituele, mysterieuze en soms zelfs ongrijpbare.

Acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen deelt "Stalker"

Must-see, omdat:

  • 1. Stalker behoort tot de grote filmklassiekers van de afgelopen eeuw en werd geregisseerd door het Russische filmicoon Andrei Tarkovsky (Solyaris, Nostalghia)

  • 2. Dit Sci-Fi drama een unieke film is, die destijds al bijzonder was in diens karakter en cinematografie en sindsdien nog steeds niet geëvenaard is.

  • 3. Andrei Tarkovsky’s Stalker gezien moet worden als een spirituele reis, waar iedereen iets anders in ziet en iets anders van leert. De perfecte film dus om nog uren over te discussiëren na afloop.

Een spirituele reis van epische omvang

In 1979 maakte de Russische regisseur Andrei Tarkovsky het imposante Stalker. Destijds won deze film al een prijs op Cannes en nu nog steeds is deze mystieke film een klassieker van grote klasse. Dat gezegd hebbende, is het redelijk ingewikkeld om uit te leggen waarom Stalker behoort tot de filmklassiekers, met name omdat deze film zich niet laat uitdrukken in woorden. Stalker is het perfecte voorbeeld van een film die je zelf moet meemaken om ‘m echt te snappen, voelen en waarderen.

Erg passend bij deze vage intro, gaat Stalker over een niet-omvatbaar, bijna magisch en ondenkbaar gebied genaamd ‘de zone’. Net zoals de film zelf, is ook ‘de zone’ niet te begrijpen zonder zelf in het gebied te zijn geweest. Het enige wat we weten is dat ‘de zone’ een gebied is dat je diepste angsten vertoont en je grootste wensen kan laten uitkomen. Echter is ditzelfde gebied ook een plek waar veel mensen naar toe gingen en nooit meer van thuiskwamen. Genoeg reden voor de Russische overheid om ‘de zone’ af te sluiten van de buitenwereld. De enige manier om dit gebied hierna nog te ontdekken is dan ook met behulp van een stalker, oftewel een gids die dezelfde taal spreekt als ‘de zone’ en zo mensen door dit zeer complexe doolhof met levensgevaarlijke vallen kan leiden. De twee mannen die hun leven in Stalker op het spel zetten zijn een wetenschapper en schrijver die beiden om andere redenen besluiten ‘de zone’ te betreden; de een voor het vinden van waarheid, de ander voor inspiratie. Volgens de stalker laat ‘de zone’ alleen die mensen binnen die alle hoop in het leven zijn verloren; zou dat het geval zijn bij deze twee reizigers?

Wat volgt is een epische tocht door ontroostbare industriële gebieden, prachtige en kleurrijke natuur en lugubere ondergrondse gangen. Tijdens deze tocht zijn de drie mannen, behalve op zoek naar de plek waar al hun wensen zullen uitkomen, ook op zoek naar wat geluk is, wat het betekent om mens te zijn en de zin van het leven. Een spirituele reis van epische omvang is daarom de beste manier om Stalker uit 1979 te omschrijven – en zoals we weten van spirituele reizen, zijn dit vaak reizen met grote individuele betekenis. Zo is ook Stalker een film die voor iedereen iets anders zal betekenen, zonder duidelijke antwoorden en met veel vrijheid voor eigen interpretatie. Vandaar dat de film 43 jaar na dato nog steeds relevant is voor onze tijd en nog steeds kan worden bestempeld als een grandioze klassieker die iedereen gezien moet hebben. Het is zeker niet de makkelijkste zit ooit - maar laten we eerlijk zijn, welke goede spirituele reis is dat wel?

Geschreven door Nikki Nilwik

“You can't be happy at the expense of others' unhappiness.”

De Stalker (Stalker)

Deze films werden ook geselecteerd door Matthijs van de Sande Bakhuyzen

Tokyo Story

Petite Fille

Petite Maman

System Crasher

Instinct

Capharnaüm

The Band's Visit

Kid

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.