Le ballon rouge

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een eigenzinnige rode ballon legt contact met een jongetje. Samen dwalen zij door de straten van Parijs. Het magische Le ballon rouge serveert in een half uur een rijk spectrum aan emoties en neemt je even mee terug naar je kindertijd.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Le ballon rouge'

Kinderlijk maar niet kinderachtig

Weet je nog dat je als kind onbevangen kon genieten van kleur, vorm en beweging? Je zou zeggen dat film daarom eigenlijk het dichtstbij onze kinderlijke aandachtswens komt – maar toch worden we steeds kritischer en gaan we in hokjes denken. Le ballon rouge maakt korte metten met dit alles door zo betoverend te zijn dat je er niet los van komt.

Een simpel gegeven met magische uitwerking, dat is Le ballon rouge. Waarschijnlijk kon je als kind hele dagen met onverdeelde aandacht voor iets kleins doorbrengen, en zo doorloopt Pascal ook het Parijs uit 1956 in deze film. De film doet een appèl op de verwondering die je vroeger kon voelen, dat zoiets simpels als een ballon je aandacht kon bekoren. In het geval van deze ballon is dat overigens niet gek, want we hebben hier te maken met een volbloedig personage.

Toen de film uitkwam werd deze uitzonderlijk goed ontvangen. Hij werd geliefd op de vele basisscholen over de hele wereld waar filmprints naartoe werden gestuurd, maar ook omarmd door volwassen en serieuze critici. Le ballon rouge serveert in een half uur een rijk spectrum aan emoties. De beelden zijn van bedrieglijke eenvoud, terwijl hun opeenvolging zo compleet aanvoelt. Le ballon rouge is kinderlijk mooi, maar zeker niet kinderachtig.

Must-see, omdat:

  • 1. Le ballon rouge je meeneemt naar de magische straten van Parijs in de jaren ‘50. Dit, in combinatie met prachtige muziek en kinderlijke verwondering, zorgen ervoor dat je voor minstens 34 minuten lang alle december- en coronastress vergeet.

  • 2. De film is een van de meest geziene films in Amerika, ondanks het feit dat hij niet in de bioscopen draaide. Duizenden scholen werden destijds voorzien van een 16-millimeter print.

  • 3. Le ballon rouge won een Oscar voor ‘Best Original Screenplay’ ondanks het gebrek aan dialoog, en is de enige korte film ooit die buiten die categorie een Oscar won.

“Could you hold my balloon while I'm in school?”

Pascal (Le ballon rouge)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.