Le Ballon Rouge

Een eigenzinnige rode ballon legt contact met een jongetje, samen dwalen zij door de straten van Parijs.

Journalist Hans Beerekamp deelt 'Le Ballon Rouge'

Kinderlijk maar niet kinderachtig

Weet je nog dat je als kind onbevangen kon genieten van kleur, vorm en beweging? Je zou zeggen dat film daarom eigenlijk het dichtstbij onze kinderlijke aandachtswens komt – maar toch worden we steeds kritischer en gaan we in hokjes denken. Le Ballon Rouge maakt korte metten met dit alles door zo betoverend te zijn dat je er niet los van komt.

Een simpel gegeven met magische uitwerking, dat is Le Ballon Rouge. Waarschijnlijk kon je als kind hele dagen met onverdeelde aandacht voor iets kleins doorbrengen, en zo doorloopt Pascal ook het Parijs uit 1956 in deze film. Zoals Hans Beerekamp zegt doet het een appèl op de verwondering die je vroeger kon voelen, dat zoiets simpels als een ballon je aandacht kon bekoren. In het geval van deze ballon is dat overigens niet gek, want we hebben hier te maken met een volbloedig personage.

Toen de film uitkwam werd deze uitzonderlijk goed ontvangen. Hij werd geliefd op de vele basisscholen over de hele wereld waar filmprints naartoe werden gestuurd, maar ook omarmd door volwassen en serieuze critici. Le Ballon Rouge serveert in een half uur een rijk spectrum aan emoties. De beelden zijn van bedrieglijke eenvoud, terwijl hun opeenvolging zo compleet aanvoelt. Le Ballon Rouge is kinderlijk mooi, maar zeker niet kinderachtig.

Film in feiten

  • Het jongetje, Pascal, is het zoontje van schrijver/regisseur Albert Lamorisse.

  • De film is een van de meest verspreidde en geziene films in Amerika, ondanks het feit dat hij niet in de bioscopen draaide. Duizenden scholen werden voorzien van een 16-millimeter print.

  • Le Ballon Rouge won een Oscar voor ‘Best Original Screenplay’ ondanks het gebrek aan dialoog, en is de enige korte film ooit die buiten die categorie een Oscar won.

Deze films werden ook geselecteerd door Hans Beerekamp

De Regels van Matthijs

Die Welt

Der Siebente Kontinent

Hemel