Lean on Pete

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Charley is 15 jaar en verhuist met zijn alcoholistische vader naar Portland. Al snel hecht Charley zich daar aan het afgeschreven renpaard Lean on Pete, die net als hij eenzaam door het leven gaat. Kleine, ontroerende roadmovie van de meester van subtiliteit; Andrew Haigh (45 Years en Weekend).

Filmprogrammeur Anne Lammers over 'Lean on Pete'

Wie de mens leert kennen, heeft de dieren lief

Door Laura Messina

Hoe herkenbaar is de situatie van Charley: de zoektocht als tiener naar je eigen identiteit, naar iets of iemand om je verbonden aan en geborgen bij te voelen. Voor velen is de pubertijd een lastige periode waarin je je onbegrepen kan voelen en waarin het enorm fijn is wanneer je iemand tegenkomt die jou wél snapt. Maar wanneer je ouders er voortdurend voor kiezen om te verhuizen naar andere steden, krijg je nauwelijks de kans om iets op te bouwen met de mensen om je heen. Of wanneer je ouders alleen maar met zichzelf bezig zijn, alle keuzes vanuit hun eigen belang maken en jou eigenlijk aan je lot overlaten. Dat je je dan alleen gaat voelen is natuurlijk niet zo gek.

Voor Charley in Lean on Pete is dit helaas de werkelijkheid - en omdat dat zo duidelijk en voelbaar is, leef je vanaf de eerste seconde mee hem mee. Wat Charley vervolgens opbouwt met Pete is iets wat je hem vanuit de grond van je hart gunt. Hij heeft nooit echt liefde gekend van zijn ouders, en vindt dat voor het eerst in Pete: Charley voelt voor het eerst dat hij kan bouwen op iemand en door dit dier nooit in de steek gelaten zal worden. Wanneer Pete’s eigenaar op het punt staat om Pete te laten afmaken, staat Charley dan ook voor een moeilijke keuze. Laat hij zijn zielsverwant van hem afnemen, of neemt hij zelf de teugels in handen en redt hij Pete van zijn einde...? Deze bijzonder pure, ontroerende en sferische roadmovie laat zien hoe onvoorwaardelijk de vriendschap tussen mens en dier kan zijn.

Een ander onderwerp dat Lean on Pete subtiel maar passend aansnijdt, is de armoede in de hedendaagse Amerikaanse ‘onderklasse’ (net als we zagen in American Honey). Hierbij gaat het niet alleen om de financiële situatie, maar juist ook emotioneel zijn veel tieners behoorlijk verwaarloosd. Ouders proberen in de eerste plaats rond te komen en hun gezin te voeden, waardoor het sociale en emotionele aspect langer op de achtergrond blijft. Daarom is het ook zo mooi dat Charley steun en stabiliteit bij Pete vindt. Een pakkend drama dat je doet afvragen wie de verantwoordelijkheid neemt voor de verstotelingen, de buitenbeentjes en diegenen die niet meer mee kunnen komen met de rest van de wereld.

Must-see, omdat:

  • 1. Charlie Plummer schittert in zijn rol! Hij won dan ook terecht de prijs voor beste jonge acteur op het filmfestival van Venetië.

  • 2. De zoektocht naar geborgenheid en iemand om op terug te kunnen vallen voor velen herkenbaar zal zijn.

  • 3. Lean on Pete bewijst hoe onvoorwaardelijk de band tussen mens en dier kan zijn.

“You can’t get attached to a horse. They are here to race, and nothing else."

Bonnie (Lean on Pete)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

Caro Diario

Good Luck to You, Leo Grande

Joyland

The Quiet Girl

The Last Bus

The Post

L’immensità

Silver Haze

The Inspection

C'mon C'mon

Nostalgia

No Bears

The Whale

M'n Beessie en Ik

Let It Be Morning

L'Innocent

Mirai

Tom of Finland

Les Plus Belles Années d’Une Vie

First Cow

Quand on a 17 ans

Bulbul Can Sing

Tre Piani

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Tous les soleils

Sieranevada

Wuthering Heights

De Laatste Dagen van Emma Blank

Mektoub, My Love: Canto Uno

Carol

Manifesto

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.