Les Plages d'Agnès

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De iconische Agnès Varda, grootmoeder van de Nouvelle Vague en helaas vorig jaar overleden, richt nu de camera eens op zichzelf. Ze vertelt over de hoogte- en dieptepunten uit haar carrière, over haar dierbare vriendschappen en haar huwelijk met Jacques Demy - geheel in haar eigen stijl.

Filmprogrammeur Anne Lammers over 'Les Plages d'Agnès'

Pionnière du cinéma

In maart 2019 overleed ze op 91-jarige leeftijd: de iconische filmmaakster Agnès Varda. In die 91 jaar heeft ze een belangrijk hoofdstuk uit de geschiedenis van film geschreven. Al in 1954 zette ze met haar debuutfilm La pointe courte de Nouvelle Vague op de kaart (hoewel de stroming officieel pas in 1959 ontstond; La pointe courte wordt gezien als voorloper). Agnès’ speelse stijl en scherpe blik zorgden ervoor dat ze de tijdgeest altijd perfect wist uit te beelden. Zo wierp ze met Le bonheur (1965) een kritische blik op de vrije liefde, liet ze zich met Réponse de femmes (1975) van haar feministische kant horen en toonde ze met Les glaneurs et la glaneuse in 2000 de keerzijde van onze consumptiemaatschappij. Een vrouw met een visie én een boodschap.

Waar Varda in eerste instantie vooral films maakte, verlegde ze de laatste jaren haar focus naar het maken van documentaires. Voor Les Plages d’Agnès keerde ze terug naar de stranden die haar leven hebben getekend. Voor het eerst krijgen we een kijkje in het leven van de filmmaakster: vol humor en emotie vertelt ze over haar carrière, haar vriendschappen, haar rol als feminist, over haar huwelijk en gezinsleven en natuurlijk over haar liefde voor stranden. Want het strand en de zee bleven altijd een rol spelen in haar leven. Waarom? Dat zie je in Les Plages d’Agnès.

Must-see, omdat:

  • 1. Agnès Varda een ontzettend bijzondere en inspirerende blik op de wereld had. Daar kunnen wij, ook nu nog, alleen maar van leren!

  • 2. Het heerlijk is om twee uur lang op pad te gaan met de lieve Agnès Varda die je meeneemt door haar mooiste herinneringen en fragmenten uit haar eerdere films.

  • 3. Dit allesbehalve een standaard documentaire is. Zoals we van Agnès gewend zijn, is ook deze docu weer één groot experiment. Zo opent de film met een breed shot van een strand vol met spiegels en heeft vrijwel alles in Les Plages d’Agnès een dubbele betekenis.

“To love cinema is to love Jacques Demy, painting, family and puzzles. And again, to love Jacques Demy, for a long time, until the end.”

Agnès Varda (Les Plages d'Agnès)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

Caro Diario

Good Luck to You, Leo Grande

Joyland

The Quiet Girl

The Last Bus

The Post

L’immensità

Silver Haze

The Inspection

C'mon C'mon

Nostalgia

No Bears

The Whale

M'n Beessie en Ik

Let It Be Morning

L'Innocent

Mirai

Tom of Finland

Les Plus Belles Années d’Une Vie

First Cow

Quand on a 17 ans

Bulbul Can Sing

Tre Piani

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Buddy

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Tous les soleils

Sieranevada

Wuthering Heights

De Laatste Dagen van Emma Blank

Mektoub, My Love: Canto Uno

Carol

Lean on Pete

Manifesto

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.