Mandela: Long Walk to Freedom

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Het levensverhaal van Nelson Mandela, verteld vanaf zijn jeugd in een klein dorp tot aan zijn inauguratie als de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Mandela: Long Walk to Freedom'

Verre ander

Nelson Mandela was een groots man. Een inspiratie voor velen, maar geen heilige. De druk die ligt op het verfilmen van een verhaal zo belangrijk als dit, zou menig regisseur lamslaan - maar mede door de vertolking van Idris Alba komt er een sterk portret uit de bus. Een portret van een man die gedurende zijn leven uitgroeide tot symbool.

In 1974 schreef Nelson Mandela tijdens zijn gevangenschap zijn autobiografie. De vijfhonderd pagina’s liet hij overschrijven en naar de buitenwereld smokkelen. Om onbekende redenen werd het boek uiteindelijk pas in 1994 uitgegeven. In ‘Long Walk To Freedom’ rept Mandela over zijn jeugd bij de Thimbu en zijn leven op Robbeneiland. De scherpere kantjes van zijn bestaan (zoals het leiden van een knokploeg, een minnaar) liet hij weg.

Mandela: Long Walk to Freedom, de verfilming van Mandela’s autobiografie, houdt in grote lijnen vast aan de woorden van de beste man zelf, maar gooit gelukkig ook een klodder modder in de mix. Desalniettemin was Mandela een voorbeeld van wat had kunnen zijn: een symbool voor wat er gebeurt wanneer goede mannen aan de macht komen. Daarbij laat een verhaal als het zijne zien dat mensen altijd mensen zijn. Onderhevig aan hun omgeving, onderhevig aan slechte en goede overwegingen, in staat te veranderen én verandering teweeg te brengen.

Film in feiten

  • Tijdens de premiere van Mandela: Long Walk to Freedom hoorden Zindzi Mandela en Zenani Mandela dat hun vader zojuist was overleden. Toch wilden de vrouwen de vertoning niet vertragen, en pas na afloop van de film werd het nieuws aan het publiek verteld. Zij hield daaropvolgend twee minuten stilte om Mandela te eren.

  • De rechtszaak uit 1963, die in de film verwerkt is, sleepte bijna vierenhalf jaar voort. In de gelijknamige autobiografie waarop de film gebaseerd is wijdde Mandele maar liefst hoofdstukken 23 t/m 29 aan het proces.

  • De voorbereidingen voor de film namen jaren in beslag. In eerste instantie was Morgan Freeman gecast om Mandela te vertolken. Doordat hij er uiteindelijk voor koos om Nelson Mandela te vertolken in Clint Eastwood’s “Invictus”, werd hij van deze film afgeschreven.

“Alone we have no power. Together, we have the power to change the world.”

Nelson Mandela (Long Walk to Freedom)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.