Mektoub, My Love: Canto Uno

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In het zomerse Mektoub, My Love: Canto Uno volgen we de jonge student Amin in de zoektocht naar zichzelf. Drie uur lang waan je je in een zonnig Zuid-Frankrijk met Amin en zijn bijzondere vriendengroep.

Filmprogrammeur Anne Lammers over 'Mektoub, My Love: Canto Uno'

Vroeger was alles beter

Althans, volgens regisseur Abdellatif Kechiche. Mektoub, My Love: Canto Uno is dan ook niet zomaar een film, maar een uiterst persoonlijke film: over familie, vluchtige zomerliefde en volwassen worden. Niet alleen speelt de film zich af in de Zuid-Franse badplaats Sète, de plaats waar Kechiche vandaan komt, ook het hoofdpersonage Amin lijkt verdacht veel op de jonge Kechiche. Amin is scenarioschrijver en woont in Parijs, maar keert voor de zomer terug naar zijn geboorteplaats. Waar zijn jeugdvrienden zich daar vooral bezighouden met het vrouwelijk schoon, is Amin iets terughoudender. Liever kijkt hij van een afstandje toe of houdt hij zich, gefascineerd door het licht, bezig met het fotograferen van de Mediterrane kust. Aan de zorgeloze zomer vol feesten, levensvreugde en liefde lijkt geen einde te komen.

Mektoub, My Love: Canto Uno toont hoe zorgeloos het Franse leven in 1994 was voor jongeren. Je kunt je afvragen of dat nou daadwerkelijk het magische van de jaren ‘90 was, of dat het vooral de nostalgische blik van Kechiche is. “In mijn herinneringen had het leven midden jaren ‘90 een comfort dat nu verdwenen is. We konden nog dagdromen dat het steeds beter zou gaan met de wereld. De onbezorgde vrijheid van toen is weg.” De film is dan ook een ode aan een verloren tijdperk, maar misschien wel meer aan een voorbije levensfase. De tijd waarin je alleen verantwoordelijk bent voor jezelf, fouten mag maken en geen grote zorgen hebt. En stiekem is dat best heel fijn: wie wil er nou niet even terug naar die onbezonnen tijd?

Must-see, omdat:

  • 1. Alles aan deze film zinderend en zomers is. Na het zien van deze fijne film van Gouden Palm-winnaar Abdellatif Kechiche (La Vie d’Adèle) wil je so-wie-so op vakantie.

  • 2. Debutanten Ophélie Bau & Shaïn Boumedine de sterren van de hemel spelen; daar gaan we ongetwijfeld nog veel van horen.

  • 3. Drie uur lijkt misschien een lange zit, maar na meegetrokken te worden in de leefwereld van hoofdrolspeler Amin verlang je steeds naar meer.

Film in feiten

  • Een film met zowel positieve als negatieve kritiek. Gevierd regisseur Abdellatif Kechiche zorgde ook met deze film weer voor de nodige ophef. Precies de reden waarom hij na de wereldpremière in Venetië op bijna geen enkel interview is ingegaan.

  • Gouden Palm-winnaar Kechiche staat bekend om zijn lange, realistische scènes, close-ups en het casten van non-acteurs.

  • Mocht je na drie uur nog geen genoeg hebben van Mektoub, My Love, hebben we goed nieuws: het tweede deel, Intermezzo, is afgelopen mei op het Filmfestival van Cannes in première gegaan.

“She is too beautiful, but angelics are the worst.”

Camélia (Mektoub, My Love: Canto Uno)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

Caro Diario

Good Luck to You, Leo Grande

Joyland

The Quiet Girl

The Last Bus

The Post

L’immensità

Silver Haze

The Inspection

C'mon C'mon

Nostalgia

No Bears

The Whale

M'n Beessie en Ik

Let It Be Morning

L'Innocent

Mirai

Tom of Finland

Les Plus Belles Années d’Une Vie

First Cow

Quand on a 17 ans

Bulbul Can Sing

Tre Piani

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Tous les soleils

Sieranevada

Wuthering Heights

De Laatste Dagen van Emma Blank

Carol

Lean on Pete

Manifesto

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.