The Human Scale

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Anno 2018 leeft vijftig procent van de wereldbevolking in steden; een heuse 'urban age'. Als we zo doorgaan, voorspelt de toekomst nog iets veel dramatischer: in 2050 zal dit percentage zijn opgelopen tot maar liefst tachtig procent. Kunnen we dit nog stoppen?

Dirk van der Straaten (Artistiek directeur Movies that Matter) deelt 'The Human Scale'

Maakt de stad een mens gelukkig?

Wie in de afgelopen twintig jaar in en rond Amsterdam heeft gewoond (of er vaak is geweest), zal het vast zijn opgevallen hoe ontzettend druk onze hoofdstad is geworden. Waar men vroeger nog gemakkelijk over de grachten kon fietsen, is het anno 2018 vrijwel onmogelijk om je binnen een afzienbare tijd door het centrum van Amsterdam te banen. Druk, drukker, drukst: de steden van Nederland groeien harder dan we willen.

Maar niet alleen in Nederland groeien steden uit hun voegen. Over de gehele wereld trekken mensen van het dorp naar de stad in de hoop op een beter en interessanter leven. Een stad biedt (in het algemeen) nu eenmaal meer mogelijkheden en voorzieningen dan in een dorp te vinden zijn. Waar in 1930 slechts dertig procent van de mensen in steden woonde, is dat aantal anno 2018 zo goed als verdubbeld. Het vooruitzicht is bovendien nog veel dramatischer: de verwachting is dat percentage in 2050 rond de tachtig procent zal liggen! “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!”, horen wij je denken. Maar is dat wel zo? Volgens Andreas Galsgaard - regisseur van de documentaire The Human Scale - niet. Steden trekken namelijk vooral ‘gelukszoekers’ aan, maar of die daar ook hun geluk kunnen vinden…

In The Human Scale volgen we de Deense architect Jan Gehl, die veertig jaar lang het menselijk gedrag in steden bestudeerde en op basis daarvan een nieuw stadsplan ontwierp waarin het welzijn van de mens hoogtij viert. Een plek waar de mens zich thuis voelt; een terugkeer naar de ‘menselijke maat’. Aldus Jan Gehl. Volgens Gehl is de oplossing redelijk simpel: minder verkeer, meer fiets- en wandelpaden en meer ruimte voor sociale ontmoetingsplekken. Want net als in de documentaire The Swedish Theory of Love (hier te zien op Cinetree) wordt in deze film één ding duidelijk: steeds meer mensen zijn eenzaam en alleen. En dat maakt zéker niet gelukkig!

Met The Human Scale wilde Andreas Galsgaard laten zien hoe het huidige leven in de stad het geluk en welzijn van haar inwoners kan beïnvloeden. Hoe zijn onze sociale gedragingen verbonden met onze fysieke wereld? En kunnen we daar nog iets aan doen? In een rondreis langs steden als Chongqing, Kopenhagen, New York, Siena en Dhaka proberen Galsgaard en Gehl een antwoord te vinden op de vraag: ‘Waar kan een mens het beste leven? En is er überhaupt nog hoop?’ Je ziet het in The Human Scale.

Must-see, omdat:

 • 1. Er honderden films en documentaires te vinden zijn over de perfecte habitat voor dieren, maar nauwelijks over de perfecte leefomgeving van de mens. Best een beetje gek, niet?

 • 2. The Human Scale je meeneemt in een reisje langs een paar van de grootste en mooiste steden op de wereld. Ga je direct een beetje op vakantie!

 • 3. Deze film ontzettend veel inzicht geeft in de manier waarop onze huidige steden gemaakt zijn, en de reden waarom. Toch leuk om te weten.

"We’ve made our own human living environment deadly for people"

Jan Gehl

Deze films werden ook geselecteerd door Dirk van der Straaten

Kauwboy

Ajami

No

Lebanon

The Salesman

A United Kingdom

Son of Saul

The Swedish Theory of Love

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand