Vijf keer: dieren in de hoofdrol

Door Bo Courant • 4 okt 2018

It's an animal's world

Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar wij helpen je er tóch nog even aan herinneren: vandaag is het dierendag! Vaak doen we daar met z’n allen een beetje lacherig over, maar da’s eigenlijk niet helemaal eerlijk. Want die trouwe viervoeters (en tweevoeters, éénvoeters en geenvoeters) moeten we hartstikke dankbaar zijn. Wie een huisdier heeft, zal ongetwijfeld weten hoe vrolijk en gelukkig je kunt worden van je eigen, trouwe maatje. Of het nu een hond, een kat, een cavia of goudvis is; een beetje gezelschap kan nooit kwaad. En wie kan dat nu beter geven dan een dier? Om deze fijne dag te vieren, en onze beestjes de eer te geven die ze verdienen, hebben wij voor jou vijf films op een rijtje gezet met een dier in de hoofdrol. Blijf vanavond lekker binnen, zet een warm kopje thee en kijk samen naar één van deze heerlijke (dieren)films.

Rams

Met prachtig uitgestrekte, boomloze vlaktes is het dunbevolkte IJsland een lust voor het oog. En heel wat groener dan je zou denken! In een vreedzaam, haast surrealistisch dal op IJsland leeft de bevolking in Rams (originele titel: Hrútar ) van de schapenhouderij. Zo ook de twee woestbehaarde broers, Gummy en Kiddi, die al veertig jaar niet met elkaar gesproken hebben maar toch één belangrijk ding gemeen hebben: de grote liefde voor hun schapen. De rest kan hen gestolen worden. Maar dan breekt de hel los: één van de mooiste schapen van Kiddi’s kudde blijkt een ernstige schapenziekte te hebben. Om te voorkomen dat de andere schapen in het land ook ziek worden, bevelen de autoriteiten om alle schapen in de omgeving te doden. En daar willen de broers uiteraard een stokje voor steken! Maar ja, dat moet wel samen...

Cinetree deelt 'Rams'

Beginners

De goedwillende Oliver staat enigszins verloren in het leven. Na meerdere teleurstellende relaties en een heleboel ex-vriendinnetjes, heeft hij er schoon genoeg van. Het moet anders! Maar hoe hard Oliver z’n best ook doet, het lot heeft altijd weer iets nieuws voor hem in petto. Zo ontdekt hij onder meer dat zijn vader al enige tijd ernstig ziek is en niet lang meer te leven heeft. Maar daar blijft het niet bij: om het allemaal nog even ‘verrassender’ te maken, komt zijn vader op 75-jarige leeftijd (geheel onverwachts) uit de kast. Iets dat Oliver niet helemaal aan had zien komen. Zijn moeder wel trouwens; die was er gewoon van op de hoogte. Al deze gebeurtenissen zouden zijn leven volledig op z’n kop kunnen zetten (doet ‘t natuurlijk ook), maar ze geven zijn leven óók een verrassende wending; want dankzij de coming out van zijn vader, beseft hij dat je het leven geheel in eigen handen hebt. Het is nooit te laat om gewoon opnieuw te beginnen; we zijn allemaal Beginners!

Gaite Jansen deelt 'Beginners'

The Lobster

In onze Westerse wereld zijn we heilig overtuigd van de kracht van ‘samen zijn’. Of je nu wel of niet van elkaar houdt, een partner hebben (en houden!) vinden we op de een of andere manier waanzinnig belangrijk. Maar hoe zou het zijn als het hebben van een relatie een heuse verplichting wordt? Als single zijn tot fikse straffen leidt en alleen een partner je van dit ellendige oordeel kan verlossen? Nou, wij kunnen je zeggen dat dat tot bizarre omstandigheden leidt. En in Yorgos Lanthimos’ The Lobster is dit dan ook exact wat er gebeurt: de vrijgezellen in deze wereld krijgen een maand lang de tijd om onder de andere (opgepakte) hotelgasten een partner te vinden. Lukt dit niet, dan verander je in een dier naar keuze. En je begrijpt misschien dat het binnen de kortste keren krioelt van de beesten. The Lobster behoorde tot de meest genomineerde films van 2016, en wij begrijpen helemaal waarom.

Ernst-Jan Pfauth deelt 'The Lobster'

Men & Chicken

De broers Elias en Gabriel zijn, op z’n zachtst gezegd, een tikkeltje “apart”. Op de dag dat hun vader sterft, onthult de oude man een schokkend geheim: hij is niet hun echte vader. En de broers zijn ook geen “echte” broers, maar geadopteerde halfbroertjes. “Dát is interessant!”, horen wij je denken. En dat is het zéker! Om alles nog een tikkeltje aparter te maken, blijkt de biologische vader van Elias en Gabriel een excentrieke wetenschapper te zijn die - dankzij zijn uit de hand gelopen experimenten - op non-actief is gesteld door de wetenschappelijke wereld. De broers besluiten naar hem op zoek te gaan op een afgelegen eiland genaamd Ork (bestaat echt). Wat ze daar ontdekken is nog vele malen bizarder, schokkender en krankzinniger. Zal deze ontdekking het leven van de mannen verrijken, of zouden ze willen dat nooit naar hun vader op zoek waren gegaan? Bizarre en vermakelijke film met een speciale rol voor een heleboel dieren!

Marcel Hensema deelt 'Men & Chicken'

Blackfish

Het is 24 februari 2010 als de 40-jarige Dawn Brancheau tijdens een watershow in Seaworld Orlando wordt doodgebeten door orka Tilikum. Honderden toeschouwers moeten hulpeloos toezien hoe de jonge vrouw wordt toegetakeld (en uiteindelijk verdrinkt) door het toedoen van een agressieve orka. “Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”, vraagt filmmaakster Gabriela Cowperthwaite zich af. Ze besluit op onderzoek uit te gaan en komt tot schokkende, misselijkmakende ontdekkingen. Seaworld weigerde mee te werken aan de documentaire, en na het zien van Blackfish begrijpen wij helemaal waarom: kans is namelijk groot dat je nooit meer een voet in één van hun parken zult zetten. Met orka Tilikum in de hoofdrol!

Nina Pierson deelt 'Blackfish'