50/50

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Jonge radiomaker Adam krijgt de schok van zijn leven wanneer hij met rugpijn naar de dokter gaat en erachter komt dat hij een tumor heeft. Van de een op de andere dag valt de grond onder zijn voeten weg; vooral wanneer hij hoort dat de kans op genezing slechts 50 procent is. Het hartbrekende en hartverwarmende 50/50 werd genomineerd voor een Golden Globe en is geschreven door Will Reiser, die zelf gediagnosticeerd werd met een rug tumor en deze film over vriendschap en liefde op zijn eigen ervaringen baseerde.

Schrijver Tatjana Almuli over '50/50'

Een slimme combinatie

door Nikki Nilwik

50/50 lijkt misschien een vage titel en op eerste blik zegt het ook weinig over deze heerlijke feelgood film, maar eigenlijk zegt deze titel meer dan vele anderen. Zo verwijst 50/50 ten eerste naar Adam’s kans op genezing nadat hij gediagnosticeerd is met een kwaadaardige tumor in zijn rug. 50 procent, dat is alles. Volgens zijn beste vriend Kyle (Seth Rogen) zijn deze kansen prima, want ‘als je een casinospel was, zou je de beste kansen hebben!’. Ongelijk heeft Kyle niet, maar het is redelijk logisch dat Adam (fantastisch gespeeld door Joseph Gordon-Levitt) zich niet erg opgelucht voelt na deze opmerking. Toch kan je het Kyle niet kwalijk nemen, want hoe reageer je wel goed op dit nieuws? Want nieuws als dit te horen krijgen van je beste vriend is natuurlijk een van je grootste angsten. 50/50 is vooral een zoektocht naar deze vraag; hoe ga je om met een diagnose die zo onbevattelijk en onverwacht is? Niet alleen als gediagnosticeerd persoon zelf, maar ook als geliefde van die persoon. Hoe verandert je relatie met elkaar en hoe ga je door met je eigen leven?

Zoals genoemd is 50/50 gebaseerd op het echte leven en de eigen diagnose van schrijver Will Reiser. Wat dit nog bijzonderder maakt is dat Seth Rogen in het echt een hechte vriend was van Reiser in de tijd van deze diagnose. 50/50 is dus niet alleen gebaseerd op een echt verhaal, maar ook op de relatie die Reiser met Rogen had in deze tijd. Het fijne aan de film is dat Reiser en regisseur Jonathan Levine niets romantiseren. De film laat juist de fouten zien die Kyle en Adam’s vriendin maken in deze tijd en dat is verfrissend om te zien: ook in moeilijke tijden, waarin we graag de beste versie van onszelf zouden zijn, blijven we nog steeds gewoon mensen.

Naast dat de titel 50/50 refereert naar de kansen van Adam, kan je het de titel ten tweede ook zien als een uitleg van de film. Vijftig procent van de film is namelijk hartbrekend en zet je aan het denken, terwijl de andere helft de vorm krijgt van een heerlijke feelgood film en romantische komedie. De beste combinatie als je het ons vraagt; geen wonder dat de film genomineerd werd voor een Golden Globe!

Must-see, omdat:

  • 1. 50/50 gebaseerd is op het waargebeurd verhaal van de schrijver, waarin Seth Rogen ook een grote rol speelde. Seth speelt in de film in feite zichzelf!

  • 2. De film een verfrissende en eerlijke blik werpt op wat er kan gebeuren wanneer een geliefde wordt gediagnosticeerd met kanker. Ondanks dat 50/50 een typische feelgood film is, wordt de realiteit zeker niet geromantiseerd!

  • 3. Dit drama wordt gedragen door grote acteurs (Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen én Anna Kendrick) en genomineerd werd voor een Golden Globe.

“You can't change your situation. The only thing that you can change is how you choose to deal with it.”

Katherine (50/50)

Deze films werden ook geselecteerd door Tatjana Almuli

Grief is love in a heavy coat

Fat Front

Cobain

The Broken Circle Breakdown

On Chesil Beach

Kapsalon Romy

Sweet Thing

Ask Dr. Ruth

What Maisie Knew

Y’aura t-il de la neige à Noël?

Rocks

Frida

God Only Knows

Dirty God

A Single Man

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.