Finding Neverland

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Toneelschrijver James M. Barrie (Johnny Depp) is de sleur van het dagelijkse leven zat, maar vindt gelukkig afleiding in zijn kleurrijke fantasie. Wanneer hij weduwe Sylvia (Kate Winslet) en haar zoontjes ontmoet, raakt hij geïnspireerd en begint aan zijn bekendste werk ooit: Peter Pan.

Acteur en cabaretier Thomas Acda over 'Finding Neverland'

Must-see, omdat:

  • 1. De film genomineerd werd voor maar liefst zeven Oscars en er uiteindelijk met de Oscar voor Beste Originele Muziek vandoor ging.

  • 2. Johnny Depp zó onder de indruk van het acteerwerk van Freddie Highmore (Peter) was, dat hij Highmore meteen vroeg voor de rol van Charlie in Charlie and the Chocolate Factory (2005).

  • 3. Johnny Depp, Kate Winslet én Dustin Hoffman samen in één film: alleen al vanwege de geweldige sterrencast wil je Finding Neverland niet missen!

Fantaseren kun je leren

We worden geboren en groeien op, maken vriendjes en vriendinnetjes, gaan naar school, spelen buiten en we zijn - als alles gaat zoals het hoort - zoveel mogelijk kind als dat we maar zijn kunnen. We worden ouder en krijgen wel of geen relatie, starten aan een studie, beginnen met een “volwassen mensen baan” en leven het leven zoals het ons gegeven wordt. En, normaliter, breekt er dan - op een zeker moment - een tijd aan dat jij als volwassen persoon langzaamaan steeds iets vaker voor je oude oudertjes moet gaan zorgen. Want niet alleen jij bent ouder geworden; zij zijn dat ook.

Maar wat als dat laatste juist helemaal anders loopt? Als jij je eigen ouders helemaal niet oud hebt zien worden, maar juist al op jonge leeftijd verliest? Uiteraard zal ieder kind hier anders mee omgaan, maar feit blijft: het hoort niet. Het is niet zoals het zou moeten gaan. Om die reden is het voor veel kinderen dan ook zeer moeilijk om zo’n enorm verlies een “plekje te geven”. Om door te gaan met het alledaagse leven en vooral: om door te gaan met kind zijn.

Hoofdpersonage in Finding Neverland Peter Davies (Freddie Highmore) is een voorbeeld van een kind dat het overlijden van zijn vader niet goed kan verwerken. Daar waar zijn broertjes onbekommerd doorgaan met spelen en fantaseren over onbekende werelden, heeft Peter moeite om zichzelf tot diezelfde verbeelding te zetten. Zijn hoofd en hart zitten nog vol zorgen en verdriet, en toegeven aan plezier is een stap die voor hem - op dat moment - nog eventjes te ver is. Maar dan is daar de zeer bekende toneelschrijver James Barrie (Johnny Depp) die de jongens, samen met hun moeder (Kate Winslet), al spelend in het park aantreft. Verrast door de imaginaire wereld waarin de jongetjes zich in dat park bevinden, voegt Barrie zich al snel toe aan het gezelschap van de jongens en hun “spel der fantasieën”. Hoewel hij het met alle broertjes evengoed kan vinden, reikt zijn empathie het meeste uit naar de kleine Peter die zijn fantasie maar niet de ruimte wil geven.

Om Peter tóch de magie van verbeelding en dromen mee te geven, biedt James Barrie de kleine Peter tips aan om hier - in kleine stapjes - mee te oefenen. Gewoon wat dingetjes opschrijven, af en toe dóen alsof je “het” gelooft (ook al is dat misschien niet zo) en meer van dat soort handige trucjes. Voor de kinderen en hun moeder is de aanwezigheid van Barrie een grote aanwinst; ze hebben plezier met hem en beleven de gekste avonturen. Maar omgekeerd krijgt Barrie er óók iets voor terug. Want daar waar zijn laatste toneelstuk een groot fiasco was (vrijwel het gehele publiek viel in slaap), geven deze kinderen hem de inspiratie die hij nodig heeft voor een nieuw stuk dat (uiteindelijk) een doorslaand succes wordt en (niet geheel onbelangrijk) tot op de dag van vandaag één van ‘s werelds bekendste verhalen ooit is: Peter Pan.

Het leuke aan Finding Neverland is dat - gedurende de film - in kleine stukjes wordt blootgegeven waar Barrie destijds de inspiratie voor zijn personages en details vandaan haalde. Daarmee is deze film niet alleen leuk en ontroerend (probeer het maar droog te houden tegen het einde), maar in zekere zin óók leerzaam en informatief. Tijd dus om hierna ook nog even naar een stukje van de originele Peter Pan te kijken!

Disclaimer: in deze film speelt een acteur die beschuldigd is van huiselijk geweld. Vanwege het inspirerende werk van alle andere crew- & castleden kiezen wij ervoor om de film wel te vertonen. Klik hier om meer te weten te komen over de disclaimer.

“Do you believe in fairies? Say quick that you believe. If you believe, clap your hands!”

Peter Pan (Finding Neverland)

Deze films werden ook geselecteerd door Thomas Acda

Trumbo

Midnight in Paris

Philomena

Adam's Apples

Kollektivet

Een Man die Ove Heet

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.