The Selfish Giant

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

The Selfish Giant is een realistisch en hartverscheurend portret van kinderen in een volwassen wereld. De jonge Arbor (Connor Chapman) is van school gestuurd en voelt zich compleet buitengesloten door de meedogenloze samenleving waarin hij zich bevindt. Uit verzet gaat hij aan de slag voor een lokale crimineel, waarmee hij niet alleen zijn vriendschappen, maar ook zijn eigen veiligheid op de proef stelt.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'The Selfish Giant'

Prachtig en hartverscheurend

Zijn moeder is er niet zo blij mee, maar zelf vindt Arbor het geweldig dat hij van school is gestuurd. Nu heeft hij tenminste tijd voor echt belangrijke dingen, zoals geld verdienen. De 13-jarige jongen ziet een lucratieve carrière voor zichzelf weggelegd als schrootverzamelaar.

Samen met zijn vriend Swifty is hij al eens op pad geweest om oud ijzer te zoeken. Met paard en wagen, zoals dat traditiegetrouw gebeurt in Bradford, een stad in het noorden van Engeland waar de economische crisis flink heeft huisgehouden. Werk is er niet, maar de prijzen voor metaal zijn hoog en rondom de stad zijn talloze verlaten fabrieken te vinden, een goudmijn voor jongens als Arbor.

Swifty en hij verkopen hun oogst aan Kitten, een schroothandelaar die er niet voor terugdeinst om de jongens uit stelen te sturen. Met koper valt echt goed geld te verdienen en dat is ruim voorradig in de vorm van elektriciteitskabels. Dat het illegaal en levensgevaarlijk is om de kabels te stelen en te strippen, maakt Kitten niet uit.

The Selfish Giant, in de verte gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Oscar Wilde waarin een reus spelende kinderen uit zijn tuin verjaagt, laat de jongens rondscharrelen in een desolate maar schitterend in beeld gebrachte omgeving. Regisseur en scenarioschrijver Clio Barnard ziet niet alleen schoonheid in een mistig weiland vol paarden, maar ook in de koeltorens van een kolencentrale, die als kalme wachters aan de horizon staan.

Het gaat een keer mis, natuurlijk. Barnard verkoopt geen valse hoop. De hyperactieve Arbor en de goedmoedige Swifty, die van paarden houdt, hebben veel te weinig kans op geluk. Bij Swifty thuis is de armoede angstaanjagend, Arbor heeft een drugsverslaafde broer en een afwezige vader. Nergens een goed voorbeeld in zicht.

Het is duidelijk te zien dat de regisseur thuis is in de arme buurten van Bradford. Eerder filmde ze er haar veelbekroonde docudrama The Arbor. Barnard kent ook haar klassiekers. Vooral Kes (1969) van Ken Loach was een inspiratiebron. Als portret van de onderklasse sluit The Selfish Giant naadloos aan bij het typisch Britse sociaal-realisme.

Dat maakt haar film misschien niet modieus of vernieuwend, maar Barnard drukt wel een eigen stempel op het genre met haar visuele talent en verbluffende acteursregie. Ze mengt realisme met de grimmige symboliek van sprookjes en werpt belangrijke vragen op over het lot van kinderen in een wreed systeem. The Selfish Giant is prachtig en hartverscheurend.

Must-see, omdat:

  • 1. The Selfish Giant menselijkheid weet te vinden in de meest grauwe en uitzichtloze situaties.

  • 2. De nog relatief onbekende Connor Chapman de rol van Arbor vol zelfvertrouwen en oprechtheid belichaamt.

  • 3. De film een indrukwekkend portret is van een verloren jeugd & een ode aan jonge kinderen die veel te vroeg volwassen moeten worden.

“Don’t you go down there no more.”

Shelly Fenton (The Selfish Giant)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.