Yao

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In het hartverwarmende Yao kruisen de levens van de Franse acteur Seydou Tall en de avontuurlijke, 13-jarige Yao wanneer Tall een onzekere reis naar Senegal begint. Een verhaal met een persoonlijke touch; hoofdrolspeler en producent Omar Sy ondergaat met het maken van Yao zijn eigen zoektocht naar herkomst en identiteit.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Yao'

Een twijfelachtige terugkeer

Door Vera Baur

Uitgestrekte savannes, gigantische baobab bomen en zonnige temperaturen… wie droomt er nou niet van om naar zo’n plek te gaan? Seydou Tall, is het antwoord op die vraag. De twijfels en onzekerheden over zijn reis naar Senegal slaan toe wanneer de Franse beroemdheid richting zijn land van herkomst vertrekt, waar hij zelf nog nooit is geweest. Het verhaal begint zowel in Frankrijk als in Senegal, waarbij de uiteenlopende cinematografie van de verschillende landen ons voorbereidt op de identiteitscrisis van Seydou. De eerste beelden schetsen Senegal als een magische en dromerige plek. Zowel beeld als geluid spelen hierop in. De weidse, langzame tracking shots laten de prachtige natuur van Senegal zien terwijl de “tranquille” muziek het poëtische beeld compleet maakt. De film is voor het grootste deel daadwerkelijk opgenomen in het betoverende en intrigerende Senegal - om geen gebruik te maken van de prachtige natuur en andere schoonheden zou ultiem zonde zijn. Gelukkig dacht regisseur Phillippe Godeau daar precies hetzelfde over. Naast de beginscènes is de hele film doordrenkt met wijde shots van zowel de indrukwekkende natuur als de inspirerende mensen. De prachtige omgeving heeft de impact om nietszeggende handelingen in stille kunstwerkjes te veranderen en uit het leven gegrepen taferelen doen overkomen als opzichzelfstaande verhalen.

Deze droom wordt abrupt onderbroken door een drukke westerse stad ergens in Frankrijk, compleet met lawaai van sirenes en verkeer. Het verschil tussen de landen lijkt enorm, en verplaatst ons in het hoofd van Seydou en zijn voortdurende tweestrijd. Seydou is niet gelukkig in Frankrijk; zijn vrouw heeft hem verlaten en hij krijgt zijn zoon amper te zien. Maar wanneer Seydou aankomt in Senegal, blijkt er ook een barrière te bestaan tussen zijn moederland en zichzelf. De film verbeeldt dit letterlijk wanneer hij het centrum van Dakar in rijdt en vast komt te staan met zijn auto. De straten liggen vol met biddende mensen, waardoor Seydou geen kant op kan. De grote eenzame auto tussen al deze mensen symboliseert niet alleen Seydou als een outsider die uitsteekt als een zere duim, maar ook Seydou’s terughoudendheid om uit zijn bubbel te stappen en zijn omgeving te omarmen. Seydou zit fysiek, maar ook mentaal muurvast. Maar dan, vele verloren blikken later, ontmoet hij Yao.

De vastberaden Yao is het hele land doorgereisd om z’n boek gesigneerd te krijgen door zijn favoriete acteur en schrijver. Seydou ontfermt zich over Yao - niet uit medelijden, maar uit bewondering. Yao representeert namelijk alles wat Seydou niet is: hij weet wat hij wil, wie hij is en heeft de touwtjes in zijn eigen handen. De besluitvaardige kleine Yao, gespeeld door Lionel Louis Basse, steekt goed af tegenover Omar Sy’s halfslachtige schrijver. Wanneer Yao zowel als gids en vertaler Seydou te hulp moet staan, personifieert Yao de brug tussen Seydou en zijn roots. Hoe meer Seydou zijn verloren nalatenschap toelaat, hoe zekerder hij wordt als persoon. Zal hij zijn oude leven in Frankrijk weer kunnen oppakken of laat hij zich leiden door de lessen die hij heeft geleerd in Senegal..?

Must-see, omdat:

  • 1. Het even voelt alsof je zelf op avontuur bent in een zonnig Afrika.

  • 2. Geweldige rollen van o.a. Omar Sy en de twaalfjarige Lionel Louis Basse.

  • 3. Alleen de cinematografie al reden genoeg is om Yao te willen zien!

Film in feiten

  • 1. Seydou Tall wordt gespeeld door Omar Sy, die we o.a. kennen van zijn rol als Driss in Intouchables.

  • 2. Geïnspireerd door het verhaal, schreef schrijfster Véronique Tadjo een novelisatie van de film genaamd Yao’s Journey.

  • 3. De Malinese Fatoumata Diawara speelt de rol van Gloria. In het echte leven is Fatoumata vooral bekend om haar muziek: ze wordt gezien als één van de belangrijkste stemmen van Afrika.

“Who am I to a boy like you?”

Seydou Tall (Yao)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.