Drie leerzame docu's over voeding

Door Stefanie Gordin • 25 okt 2020

We leven in een geglobaliseerde wereld die gepaard gaat met een grote diversiteit aan smaken en keukens. Vroeger reisden we naar verschillende landen om een diversiteit aan smaken en keukens te ontdekken, nu hebben we alles in eigen buurt: Italiaans, Indonesisch, Mexicaans, en dat is nog maar een begin! Toch is het steeds moeilijker te achterhalen waar al het eten vandaan komt. Hoe weten we wat ‘goed’ of ‘slecht’ is voor onze gezondheid en de wereld?

Steeds meer zorgen over voeding

Uit de gegevens van The Lloyd’s Register Foundation World Risk Poll blijkt dat meer dan de helft van de wereldbevolking zich zorgen maakt over het voedsel wat ze eten. Ook maakt 51 procent van de wereldbevolking zich zorgen over de veiligheid van het water dat ze drinken. Een miljard mensen (17 procent van de wereldbevolking!) geven aan dat zij, of iemand die ze kennen, ernstige schade heeft opgelopen door bepaald eten. De landen met de meeste zorgen over voedsel en water zijn landen met ontwikkelings- en klimaatproblemen. Uit de gegevens van de voedsel- en landbouworganisatie van de VN blijkt dat elk jaar ongeveer drie miljoen mensen over de hele wereld sterven als gevolg van het eten van voedsel dat besmet is met bacteriën, virussen, pesticiden of chemische residuen (restanten van bestrijdingsmiddelen). Hoe is het zover gekomen? Deze drie inspirerende documentaires belichten de voedingsindustrie van verschillende kanten.

Kleine initiatieven, grote gevolgen

Door de sterke toename van CO2-uitstoot, een onbeheersbare massaproductie, en een grote plasticsoep in de oceaan, lijkt het niet zo goed te gaan met de wereld. Is er hoop voor de toekomst? Volgens Franse actrice Mélanie Laurant en eco-activist Cyril Dion wél. In optimitische Tomorrow (2015) reizen ze samen met vijf goede vrienden naar tien verschillende landen om op zoek te gaan naar kleinschalige, simpele oplossingen. Want zelfs door een klein beetje bewuster te leven, kunnen we creatieve oplossingen vinden voor landbouw, economie, energie en educatie. De documentaire Tomorrow is een beweging die wereldwijd lokale gemeenschappen aanzet om de wereld op een eigen manier te verbeteren. Bovendien krijg je door deze positieve documentaire het gevoel dat we voor alles een oplossing kunnen vinden.

Weet je eigenlijk wel wat je eet?

Naast de zorgwekkende klimaatproblemen, denkt bijna de helft van de wereldbevolking dat genetisch gemodificeerd voedsel hen de komende twintig jaar eerder schaadt dan helpt. Deze mening zien we vaak terug in landen met een hoger inkomen. In tegenstelling tot landen met een lager inkomen, denkt 42 procent dat genetisch gemodificeerd voedsel mensen gaat helpen. In de documentaire Well Fed (2017) gaan regisseur Karsten de Vreugd en wetenschapsjournalist Hidde Boersma op zoek naar de voordelen en nadelen van genetisch gemodificeerd voedsel. Zo komen in Well Fed alle perspectieven aan het woord – van de armste boeren in Bangladesh, tot de protesterende Greenpeace activisten op de Dam, die tegen genetisch gemodificeerd voedsel zijn.

Het meest geaccepteerde gif wat er is

De gegevens van The World Risk Poll zeggen ook iets over onze eigen gezondheid. Terwijl we vroeger grotendeels wisten waar ons voedsel vandaan kwam, is dit tegenwoordig steeds moeilijker te achterhalen. Hoe weten we wat gezond is voor ons? Damon Gameau, Australische acteurs en regisseur, wilt zelf uitzoeken wat suiker met de gezondheid van een mens doet. Hij voert besluit een opmerkelijk experiment uit te voeren. Zestig dagen lang eet hij veertig theelepels suiker per dag: de gemiddelde dagelijkse inname van tieners. Op voorwaarde dat deze sucrose alleen verborgen mag zitten in producten die over het algemeen als gezond worden beschouwd. Denk aan smoothies, yoghurt met muesli, en lightproducten. Met grote gevolgen voor zijn lichaam en geest... Benieuwd wat de grote inname van suiker in zijn brein teweegbrengt? Je ziet het in That Sugar Film (2014).

Het is belangrijk dat we niet vergeten waar ons voedsel vandaan komt en wat het met onze gezondheid doet. Niet alleen door fysiek terug te gaan naar de boerderijen waar de producten worden verbouwd, maar ook in gesprek te gaan met verschillende groepen mensen: een verbinding die we allemaal nodig hebben in deze geglobaliseerde wereld. Op die manier kunnen we voortdurend op zoek gaan naar oplossingen voor een betere en duurzame wereld.

Meer films zien over voeding? Bekijk onze Food for thought selectie hier!