That Sugar Film

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In That Sugar Film haalt acteur Damon Gameau genadeloos uit naar suiker. Suiker is ongelofelijk dominant in onze eetgewoonten en cultuur en deze sluipschutter zit overal in verstopt. Wat doet suiker met lichaam en geest en hoe gaan we daar op een gezonde manier mee om? Met zichzelf als proefkonijn zoekt Gameau naar antwoorden. Een luchtige film, maar toch een echte eye-opener!

Founder Hanna Verboom over 'That Sugar Film'

Het meest geaccepteerde gif wat er is

Mila Diecken

Na Super Size Me uit 2004, waarin documentairemaker Morgan Spurlock dertig dagen alleen burger van McDonald’s eet om deze keten aan de kaak te stellen, hebben we nu That Sugar Film. Een documentaire waarin Australische acteur en filmmaker Damon Gameau twee maanden op een ‘suiker-dieet’ gaat, van veertig theelepels suiker per dag. Het bijzondere is dat er geen frisdrank, chocolade, ijs of snoep op het menu staat. Damon eet alleen maar dingen die bekend staan als ‘gezond’, maar die in werkelijkheid vol zitten met verborgen suikers, zoals magere yoghurt, mueslirepen, sapjes en granen. Begeleid door een team van wetenschappers en voedingsdeskundigen start Gameau zijn dieet.

Een gezonde man van in de dertig, die al drie jaar geen suiker eet… Wat kan er gebeuren?

Twee maanden lang, veertig theelepels suiker. De Wereldgezonheidsorganisatie adviseert hooguit zes theelepls suiker per dag. Dit staat gelijk aan een bakje vruchtenyoghurt met meusli. De gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks bijna vijf keer zoveel binnen. Onze dagelijkse voeding barst van de suikers als glucose, fructose en lactose. En het ergste is… veel mensen zijn zich hier niet van bewust en gaan er vanuit dat ze gezond eten. Want een groot deel van deze glucose, fructose en lactose zit in voeding die aan ons als ‘gezond’ verkocht worden.

De kilo’s vliegen eraan terwijl Damon niet meer calorieën eet dan voorheen. Van buikvet naar rugvet en zijn lever maakt zorgwekkende stappen achteruit. Niet alleen fysiek maar ook metaal valt het zwaar, met enorme sugar highs en nog diepere lows.

Ook reist Damon af naar een gemeenschap van Aboriginals waar met de komst van de westerse consumptiemaatschappij de suikerverslaving begon. De volgende stop is de wieg van obesitas, de Verenigde Staten, hier bezoekt hij een regio die wordt geteisterd door een massale verslaving aan Mountain Dew, het gifgroene (gif) sodadrankje van Pepsi.

That Sugar Film opent je ogen over de voedingsmiddelenindustrie, die ons manipuleert door aan allerlei producten suiker toe te voegen. Met een overvloed aan mooie marketing worden burgers warm gemaakt voor allerlei lekkernijen en met agressieve campagnes wordt de waarheid over de gevaren van suiker verborgen gehouden. Maar dit alles belicht Gameau met humor en ironie. Zo geeft hij zijn avontuur een lichtvoetige toon, zelfs wanneer zijn gezondheid aanzienlijk verslechtert...

Na het zien van That Sugar Film denk je wel twee keer na voordat je die gezonde groene groente smoothie bestelt.

Film in feiten

  • 1. Gameau kwam 8,5 kilo aan, zijn buikomvang groeide zeven centimeter en hij had last van heftige stemmingswisselingen.

  • 2. Hoe drastisch de gezondheid van Gameau ook achteruit gaat, er is een lichtpunt. Na zijn experiment weet hij ook snel, met wat afzien, het tij te keren. Er is hoop!

  • 3. Gameau stelt dat als je alle suikerrijke producten uit een supermarkt weghaalt, er nog slechts twintig procent van de schappen vol ligt…

“Sugar isn't evil, but life is so much better when you get rid of it.”

That Sugar Film

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.