Vijf keer de menselijke psyche centraal
April staat in het teken van psychologie! In deze vijf Cinetreefilms staat op verschillende manieren de menselijke psyche centraal.
1. Enemy
Ons onderbewuste, de plek waar we krachten ontmoeten die we misschien wel helemaal niet willen ontmoeten, de plek waar we onszelf tegen het lijf lopen. En, precies de plek waar regisseur Denis Villeneuve met zijn labyrintische film Enemy zich bevindt. In de film zien we namelijk hoe een jonge geschiedenisdocent (Jake Gyllenhaal) totaal van de wereld raakt wanneer hij zijn mysterieuze dubbelganger tegenkomt. Enemy is onvoorspelbaar, raadselachtig en spannend tot het eind.
2. Binnenkort: Hector and the Search for Happiness
De succesvolle psychiater Hector (Simon Pegg) leidt een keurig leventje, maar toch mist hij iets. Want wat is het nut van zijn werk, als zijn patiënten maar niet beter worden?
Een patiënt, tevens handlezeres, voorspelt hem dat hij verre reizen gaat maken. Dit brengt Hector op het idee om een reis te maken om op zoek te gaan naar de essentie van geluk. Wat maakt mensen gelukkig? Hij vraagt het aan een chagrijnige zakenman (Stellan Skarsgård), een beeldschone Chinese, een Tibetaanse monnik, zijn oude vriend Michael (Barry Atsma) een Afrikaanse gangster (Jean Reno), én aan zijn jeugdliefde Agnes (Toni Collette). Een heerlijk komische, vermakelijke film met een mooie boodschap.
3. Funny Games
Een waar psychologisch spel in het schokkende Funny Games: twee sadistische jongens gijzelen een moeder, vader en zoon in hun vakantiehuisjes. Ter vermaak willen ze spelletjes spelen. Regisseur Michael Haneke is er meestal niet op uit om zijn publiek te behagen - en dat wordt in Funny Games nogmaals duidelijk. Met zijn film stelt Haneke de houding van de rijke westerling als geweld-consument ter discussie. Hij laat de twee jongens allerlei mogelijke motieven noemen voor hun gedrag, die ze vervolgens lachend wegwuiven. In die zin zou je haast kunnen stellen dat je in Funny Games geen psychologisch spel aanschouwt, maar dat Haneke een psychologisch spel met jóú speelt.
4. Binnenkort: Melancholia
Nog een paar weken wachten voor je ‘m kunt bekijken, maar deze film wilden we je niet onthouden: het met een Gouden Palm bekroonde Melancholia. In deze film van Lars von Trier dreigt de aarde in botsing te komen met de planeet Melancholia, die zich jarenlang verborgen hield achter de zon. We zien hoe de zussen Justine (Kirsten Dunst) en Claire (Charlotte Gainsbourg) op compleet verschillende manieren met de dreigende omgang omgaan: terwijl Justine in een diepe depressie vervalt, verzet Claire zich tot het einde. Een extreem maar aangrijpend voorbeeld van hoe we allemaal verschillend met situaties omgaan, afhankelijk van hoe we zijn als persoon.
5. The Imposter
In The Imposter aanschouwen we een situatie die interessante vraagtekens zet bij de menselijke conditie. Vanuit Bourdin’s oogpunt zien we iemand die wanhopig op zoek is naar zijn plek in de wereld. Van jongs af aan identificeert hij zich niet met zijn ware identiteit, maar gaat hij op zoek naar een andere vorm van een sociaal vangnet. Het gezin dat centraal staat in The Imposter en waarin Bourdin met open armen wordt opgenomen, roept juist weer hele andere twijfels op: kan de wil zo sterk meester van de geest zijn? Of proberen zij misschien zelf wel iets te verbloemen...? The Imposter laat je verward, verbijsterd maar ook geamuseerd achter.