De Wilde Stad

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Heb je in Amsterdam ooit gekeken naar de planten en dieren? Als in, heb je ooit écht gekeken naar dit leven? Naar alles wat daar plaatsvindt? Nee, wij ook niet echt. Gelukkig maakte documentairemaker Mark Verkerk (De Nieuwe Wildernis) een hilarische, mooie én educatieve documentaire over deze geheime ‘onderwereld’ van Amsterdam. De Wilde Stad verkent Amsterdam door de ogen van kat Abatutu - die Amsterdam op z’n pootje kent.

Cinetree-founder Hanna Verboom deelt 'De Wilde Stad'

Achter Abatutu’s zwiepende kont

door Nikki Nilwik

‘Baksteen en beton. Stoeptegels. Dit is onze jungle’. Deze woorden van Sef zwieren op de achtergrond, terwijl de ietwat gezette kat Abatutu door Amsterdam heen huppelt alsof hij de koning van de stad is. Sef’s woorden krijgen gedurende de documentaire De Wilde Stad alleen maar meer en meer lading en betekenis. Want inderdaad, voor dieren zijn de bakstenen en stoeptegels van Amsterdam een jungle. In ieder hoekje en gaatje bevindt zich een hele wereld waarin dieren, van bijen tot vleermuizen, een heel leven opbouwen.

Als mens voelen we ons al gauw beter en kijken we niet echt naar deze ‘beestenboel’ van de stad, maar in principe leven we net zo nauw samen met alle honderdduizenden dieren in een stad als met de onze menselijke medebewoners. Dieren zijn net zo belangrijk in een stad als mensen, dus eigenlijk is het best gek dat er niet veel meer documentaires bestaan als De Wilde Stad. Het is hoognodig tijd om dit superioriteitsgevoel van de mens aan de kaak te stellen en de rol van dieren in de stad een keer echt te benadrukken - gelukkig biedt deze documentaire hier de perfecte manier voor.

We noemen De Wilde Stad een documentaire en dat is het ook, maar niet zoals de documentaires die we normaal laten zien op Cinetree. Nee, deze docu, gemaakt door Mark Verkerk, is iets compleet anders. Dit komt omdat De Wilde Stad een soort natuurdocumentaire is, zoals we die kennen van kanalen als National Geographic, maar dan met een hilarische twist. De hoofdrol wordt gespeeld door Abatutu de kat, die ons de stad leert kennen vanuit een heel nieuw perspectief. Zijn gedachten worden met ons gedeeld door de stem van acteur Martijn Fischer en geloof ons wanneer we zeggen dat dit team goud waard is. Grappig en educatief dus - een combinatie die je niet vaak tegenkomt, al helemaal niet in documentaires.

De Wilde Stad laat een kant zien van Amsterdam waarin de (meer dan tienduizend soorten) planten en dieren centraal staan. Achter de wiebelende kont van Abatutu zien we de geheime holletjes waar ratten hun pizza opeten, de gekke plekken waar meerkoeten besluiten nestjes te bouwen en de restaurants waar vossen (blijkbaar) hun eten halen. Dit gepaard met geweldige, opzwepende Nederlandse muziek van onder andere Sef, Spinvis en The Kik. Een heerlijke documentaire dus, die iedere zware dag iets beter zal maken.

Must-see, omdat:

  • 1. De Wilde Stad hilarisch en educatief is, iets wat niet vaak voorkomt in het documentairegenre.

  • 2. Wij mensen vaak vergeten om ons heen te kijken en daarmee een hele wereld van bijzondere dieren en gebeurtenissen aan ons voorbij laten gaan. De Wilde Stad schudt ons even wakker en laat ons deze prachtige wereld zien.

  • 3. Deze unieke documentaire Amsterdam vanuit een nieuw perspectief laat zien en ons tussendoor fijne Nederlandse muziek voorschotelt.

“Er is van alles te zien, als je maar weet waar je kijken moet!”

Abatutu (De Wilde Stad)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.