Short Term 12

Grace werkt in opvangcentrum "Short Term 12" met probleemjongeren, voor wie ze zich vol overgave inzet samen met vriend en collega Mason. Liefdevol, warm portret (met ijzersterke rollen van o.a. Brie Larson) dat laat zien hoeveel invloed je jeugd kan hebben op je verdere leven.

Actrice Olivia Lonsdale deelt 'Short Term 12'

Zien en gezien worden

Soms is er ineens zo’n film die bij je binnendringt voordat je het doorhebt. Alsof er iemand naast je komt zitten en rustig een gesprek aanknoopt dat steeds verder ontluikt, zonder dat je er erg in hebt. Short Term 12 is zo’n film: nergens franje, nergens vuurwerk, maar enkel een stel jonge acteurs die bijtijds bijna dansen met de handheld camera en een openhartige dialoog met je aangaan.

Brie Larson won een Oscar voor haar rol in Room, terwijl ze in Short Term 12 misschien nog wel beter speelt. Daar waar Room her en der te geregisseerd voelde, lijkt het bij Short Term bijna alsof je naar een ongewoon levendige documentaire zit te kijken. Larson is Grace, en Grace is op haar beurt iemand die je misschien herkent in een naaste, in jezelf of in een idee van wie je graag in de buurt zou willen hebben. Iemand die worstelt met haar eigen tekortkomingen terwijl ze anderen met die van hen helpt. Short Term 12 is een film over een tijdelijke opvang, maar wat er zich afspeelt zal menigeen nog lang bijblijven.

Elke keer als de deur opengaat en er een nieuw probleemgeval binnenkomt in de Short Term 12-opvang, weten Grace en Mason niet wat ze kunnen verwachten. Toch kiezen ze er keer op keer voor hun schouders eronder te zetten en er het beste van te maken. Altijd proberen ze het evenwicht te vangen tussen professionele afstand en persoonlijke connectie, iets dat we (hopelijk) allemaal van dag tot dag trachten te doen. Films als deze laten zien dat we niet alleen zijn wanneer we hulp zoeken, dat het oké is anderen beter te kunnen helpen dan jezelf, dat delen werkt, en dat je mag zien en gezien mag worden.

Film in feiten

  • 1. Om schrijver/regisseur Destin Daniel Cretton te overtuigen dat ze de hoofdrol moest krijgen, vertelde Brie Larson dat ze na het lezen van het script zich gelijk had aangemeld om te werken met probleemjongeren. Pas nadat ze de rol had gekregen durfde ze te bekennen dat ze was afgewezen bij elke organisatie waar ze zich had aangemeld.

  • 2. Destin Daniel Cretton maakte eerst een korte film met dezelfde titel. Voor de langspeelversie besloot hij van de hoofdpersoon een vrouw te maken (waar dit in de korte film nog een man was).

  • 3. Lenny Abrahamson castte Brie Larson voor Room (2015) op basis van haar rol in Short Term 12. Voor haar werk in Room won Larson een Oscar.

“Everything good in my life is because of you.”

Mason (Short Term 12)

Deze films werden ook geselecteerd door Olivia Lonsdale

Dallas Buyers Club

Minoes

Good Time

Y Tu Mamá También

The Diary of a Teenage Girl

Prins

La Isla Mínima

Down to Earth

Vicky Cristina Barcelona

Un Amour de Jeunesse

The Fury of a Patient Man