Hors Normes

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In de nieuwste film van regisseursduo Éric Toledano en Olivier Nakache (Intouchables) volgen we Bruno en Malik, twee vrienden die hun leven wijden aan de zorg voor autistische kinderen en kansarme jongeren. In minder dan twee uur weet Hors Normes al je vooroordelen teniet te doen en kun je met een frisse blik de wereld weer in. Oprechte, ontwapenende feel-good film met een inspirerende boodschap.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Hors Normes'

Must-see, omdat:

  • 1. De boodschap van de film ontzettend belangrijk is. We hebben nog nooit zoveel met elkaar gecommuniceerd als nu, en juist dáárom is het belangrijk om aandacht te houden voor mensen voor wie die communicatie niet vanzelfsprekend is.

  • 2. Ijzersterk acteerwerk van zowel de doorgewinterde acteurs (Vincent Cassel en Reda Kateb), als de autistische en kansarme jongeren die nog nooit in een film hebben gespeeld.

  • 3. Je jezelf al snel volledig verliest in het verhaal. Je hoopt zó dat het de mannen lukt om dichter bij de autistische en de kansarme jongeren te komen.

Doe eens even normaal!

Je zegt hallo tegen je buurman, houdt de deur open voor degene die achter je loopt, neemt voldoende afstand van vreemdelingen en bespreekt de weersvoorspellingen met de cassière. Zo hou je je de hele dag aan allerlei ongeschreven regels. Maar wat als deze sociale standaarden voor jou niet zo vanzelfsprekend waren?

Voor de autistische tieners in de film Hors Normes leiden dagelijkse misverstanden met neurotypische mensen tot veel frustratie. De opvang van Bruno (Vincent Cassel) en Malik (Reda Kateb) is in deze wereld vol afkeur en onbegrip als een hap verse lucht. Zorgmedewerker Bruno behandelt de autistische jongeren met respect en geduld en geeft ze het vertrouwen om hun dromen waar te maken. Daarnaast weet zijn collega en goede vriend Malik kansarme jongeren een toekomst te bieden door ze aan het werk te zetten met hun autistische leeftijdsgenoten. De magische balans tussen deze twee groepen komt tot zijn recht in de samenwerking tussen de zwaar autistische Valentin en zijn begeleider Dylan. Ondanks hun ongelukkige situaties weten de twee elkaar te ondersteunen en versterken - waarbij er uiteindelijk zelfs een mooie vriendschap opbloeit.

Hors Normes laat zien dat we in de chaos en gewoontes van onze maatschappij ruimte moeten maken voor het breken van de norm. Niet alleen door autistische mensen een kans te geven, maar ook door in de steek gelaten jongeren een hand te bieden. En als het verhaal in de film je te mooi lijkt om waar te zijn: het personage Bruno is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Stephane Benhamou. Decennialang zetten Stephane en zijn vriend Daoud Tatou met hun organisaties alles op alles om de wereld een stukje mooier te maken. Om hun onbaatzuchtigheid en opofferingen te eren, schreven regisseurs Olivier Nakache en Éric Toledano het prachtige Hors Normes. Zodat uiteindelijk niemand het werk van deze vrienden ooit zal vergeten!

In minder dan twee uur weet Hors Normes al je vooroordelen teniet te doen en kan je met een frisse blik de wereld weer in. Dan hou je niet alleen de deur open voor een ander maar sta je er ook bij stil waarom diegene dat misschien niet voor jou doet. Anders zijn is nu eenmaal normaler dan je zou denken.

Geschreven door Michelle Broer

“May I put my head on your shoulder?”

Joseph (Hors Normes)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.