Knight of Cups

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De melancholische schrijver Rick (Christian Bale) voelt zich ondanks zijn ogenschijnlijk succesvolle leven leeg. Hij vraagt zich af waarom hij op deze wereld leeft en zoekt naar de zin van het leven. Tijdens zijn liefdesavonturen komt hij steeds dichterbij het vinden van zijn plek op deze aarde. Knight of Cups is een film zoals we van Terrence Malick gewend zijn: groots, existentieel en met een boodschap waar je over na zal blíjven denken.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Knight of Cups'

We leiden niet het leven waarvoor we bedoeld zijn

Door Valérie Hoffmann

Tijdens de openingsscène van Knight of Cups vraag je je als kijker of je bent beland in een koortsdroom of in een existentiële crisis. Knight of Cups is een prachtige combinatie van deze twee. Je hebt als kijker het privilege om mee te gaan in het leven van Rick, maar wel op gepaste afstand. Hij laat je niet volledig binnen, maar als toeschouwer mag je wel al zijn levenskeuzes vanaf een eindje aanschouwen.

De succesvolle, maar melancholische schrijver Rick heeft op papier alles wat hij maar kan wensen. Een succesvolle baan, een overvloed aan vrouwelijke aandacht en aan geld geen gebrek. Toch voelt zijn hart leeg en na een noodlottige situatie binnen zijn familie vraagt hij zich af waar hij precies voor leeft. De film opent met een verhaal over een koning die zijn zoon op jacht stuurde om een parel te vinden. Onderweg wordt de prins echter verleid en in slaap gebracht. Wanneer hij wakker wordt, weet hij niet langer van zijn zoektocht en is hij daarnaast ook vergeten dat hij een prins is. Op dezelfde manier is Rick vergeten waarvoor hij op de wereld is gezet en waar hij precies naar zoekt.

De uiteenlopende liefdesavonturen die hij met zes totaal verschillende vrouwen beleeft, zijn in eerste instantie een afleiding van de pijn en leegte - maar dienen al gauw tot lessen die hem steeds meer inzichten geven over zijn plek in deze wereld.

In de loop van de acht hoofdstukken, ieder met de naam van een andere tarotkaart, komt Rick steeds dichterbij de antwoorden over het leven waar hij naar zocht. De prachtige maar verwarrende cinematografie, in combinatie met de fluisterachtige dialoog, bezorgt de kijker een surrealistische ervaring. Terwijl Rick steeds zijn dromen aanhaalt, voelt het bijna alsof je zelf niet helemaal meer wakker bent.

Knight of Cups confronteert je met de belachelijke gemaaktheid van de wereld waarin we leven en hoe nietig we als mensen eigenlijk zijn. De keuzes die we maken zijn maar van beperkte invloed op hoe ons leven uiteindelijk zal lopen. Toch benadrukt de film vooral dat liefde uiteindelijk het enige is dat telt, in welke vorm dan ook.

Must-see, omdat:

  • 1. Er voor Knight of Cups geen script is geschreven; alle scènes zijn geïmproviseerd.

  • 2. De soundtrack je weg laat dromen en je als kijker een unieke ervaring bezorgt.

  • 3. De film je op filosofische wijze aan het denken zet over je doelen en prioriteiten.

“There’s so much love inside us, that never gets out.”

Rick (Knight of Cups)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.