Retour en Bourgogne

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De avontuurlijke Jean besluit na tien jaar reizen terug te keren naar de wijngaard van zijn ouders, maar eenmaal thuis blijkt de tijd niet te hebben stilgestaan. Een hartverwarmende, leerzame feelgood-film over familie, roots en… wijn.

Presentator Humberto Tan over 'Retour en Bourgogne'

Must-see, omdat:

  • 1. Retour en Bourgogne niet alleen ontzettend leuk is om naar te kijken, maar vooral ook hartstikke leerzaam. In amper anderhalf uur leer je meer over wijn en druiven dan je in menig wijncursus zult leren. Mooi meegenomen, toch?

  • 2. Dat elk huisje zijn eigen kruisje heeft én dat dat vaak ook heel mooi kan zijn - laat Retour en Bourgogne op hartverwarmende manier zien.

  • 3. Regisseur Cédric Klapisch met zijn eerdere films tientallen prijzen won, waaronder drie Césars voor Un Air de Famille. Zorg dat je ze allemaal bekijkt!

Diep in het glaasje

Nog geen 18 dus te jong voor wijn? Niet als het aan de ouders van Jean, Juliette en Jérémie ligt! Deze twee broertjes en hun zus hebben de complexe kennis van wijn met de paplepel ingegoten gekregen (of moeten we zeggen: met het wijnglas?). Want hoe jong ze ook zijn: welke smaken een glas rood of wit bevat, moeten en zullen ze weten. En dat is niet omdat wijn alleen maar ‘fijn’ is (of lekker), maar vooral omdat de productie en verkoop van wijn hun enige bron van inkomsten is. “Wijn voor het leven” en “leven voor de wijn”, zullen we maar zeggen.

Juliette is amper tien wanneer zij - geheel moeiteloos - kan proeven dat de pinot blanc van haar vader een vleugje lychee bevat. De kleine Jean proeft vanille en peer, Jérémie proeft niets. Zijn talent als wijnkenner blijkt sowieso niet al te groot; iets waar zijn schoonvader (eveneens een gevierde wijnboer) hem graag mee confronteert. Toch blijft hij het proberen: iemand zal immers ooit de wijngaard van zijn vader moeten overnemen - als de tijd daar is. Maar wie van de drie J’s zal dat gaan doen? Wie van de drie wordt de nieuwe ‘roi du vin’?

Een decennium lang lijkt de charmante Jean niet voor deze rol in aanmerking te komen. Zodra de jonge avonturier de kans kreeg, pakte hij zijn spullen en ging er met de Noorderzon vandoor. Op reis naar Chili en Australië. En al die tijd kwam hij niet terug; ook niet toen zijn moeder overleed. Dat laatste wordt hem door zus Juliette en broer Jérémie nog altijd niet in dank afgenomen. Wél lekker je leventje leiden op een wijngaard in Australië, maar niet terugkomen voor familie? Zoek het uit!

Toch besluit Jean - ondanks alle twijfels en bezwaren - met hangende pootjes terug te keren naar zijn geliefde Bourgogne. Zijn vader is ziek, zijn huwelijk staat op losse schroeven en zijn broer en zus kunnen best een extra handje gebruiken. Want in tegenstelling tot Jean zijn Juliette en Jérémie namelijk wél op de wijngaard blijven wonen. En in tegenstelling tot Jean weten zij inmiddels alles van hun vaders’ wijn (en domein); tot in den treure toe. Je weet immers maar nooit wanneer de man des huizes het loodje legt...

Niet lang nadat Jean zijn retour naar de Bourgogne heeft gemaakt, komt zijn vader inderdaad te overlijden. En zijn erfenis? Die blijkt niet al te best geregeld. Er zullen beslissingen gemaakt moeten worden die het leven van Jean, Juliette en Jérémie voorgoed zullen veranderen. Ondanks alle onderlinge spanningen en de complexe relaties, besluiten de drie J’s de handen ineen te slaan om de wijngaard van hun vader (en hun eigen familiegeschiedenis) te redden. Vier seizoenen lang, dag in dag uit, zullen zij hun energie en levenslust in de wijn en zichzelf moeten steken. En dat gaat niet zonder slag of stoot…

Retour en Bourgogne is een verfrissende, hartverwarmende feelgood-film over familie, roots, liefde en… wijn. En zelfs als je nul interesse hebt in Frankrijk of druivendrankjes, zal deze film je met een warm gevoel achterlaten.

Now you are gone and I keep thinking about all the things I should have said to you.

Jean (Retour en Bourgogne)

Deze films werden ook geselecteerd door Humberto Tan

Morgen gaat het beter

Monsieur Chocolat

RBG

Werk ohne Autor

Het Wonder van Le Petit Prince

Chocolat

Den Skyldige

If Beale Street Could Talk

Amour

On the Road

The King's Speech

Tanna

Young@Heart

Neon Bull

Dear White People

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.