Monsieur Chocolat

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Monsieur Chocolat vertelt het waargebeurde verhaal van de eerste zwarte clown in het circus van Parijs, de befaamde Chocolat (vertolkt door Omar Sy). Van zijn succesvolle samenwerking en betekenisvolle vriendschap met clown Foottit, tot imposante en enerverende circus shows, tot zijn mislukte dromen en tragische teloorgang: Chocolat was een pionier die niet vergeten mag worden.

Let op: bepaalde scènes in deze film bevatten racistisch taalgebruik en kunnen als schokkend worden ervaren.
Presentator Humberto Tan over 'Monsieur Chocolat'

Vergeten grootheid

door Vera Baur

Parijs, la belle époque, edwardiaanse jurken, victoriaanse straten en impressionistische kunstuitingen; de gouden eeuw van Frankrijk bracht naast al deze pracht en praal ook ruimte voor overdadig vermaak en entertainment. Monsieur Chocolat speelt zich af midden in de grandeur van het Parijse circus; het bruisende en levendige middelpunt van de welvarende stad. De worstelende acteur Rafael Padilla speelt nog maar een hele kleine rol in de circusindustrie wanneer hij in aanraking komt met (tevens worstelende) clown Foottit, die hem een kans geeft om als ‘zwart-wit’ komedie-duo een voorstelling op te zetten. Wat volgt is het inspirerende maar tragische, met racisme en discriminatie doordrenkte levensverhaal van Rafael Padilla oftewel Chocolat: de eerste zwarte clown van het Franse circus.

Met zijn rol als de charismatische Chocolat blinkt acteur Omar Sy uit; het verhaal, de rol en de boodschap rusten op zijn schouders. De steracteur kent vele imposante rollen en performances in zijn uiteenlopende carrière, en zijn rol als Chocolat past prachtig in dat rijtje op zijn indrukwekkende CV. Sy besprak in een interview de verantwoordelijkheid en verplichting die hij voelde bij het representeren van Chocolat. Het bespreekbaar maken van de raciale haat uit die tijd bracht veel moeilijke situaties met zich mee, maar dat maakt het volgens Sy des te meer van belang om deze verhalen van historische personen aan het licht te brengen.

De gelimiteerde hoeveelheid achtergrondinformatie die bekend was over Chocolat, leidde ertoe dat de schrijvers zelf de lege pagina’s in het script moesten vullen. De gevallen pionier is grotendeels in de vergetelheid geraakt en er zijn maar weinig details over zijn echte leven bekend. De tragische anonimiteit van een belangrijk figuur als Rafael Padilla was volgens Sy dan ook een van de hoofdredenen om de rol aan te grijpen. Zijn onvoorstelbare verhaal en hartverscheurende leven moesten en zouden een podium krijgen.

Must-see, omdat:

  • 1. Omar Sy speelt de sterren van de hemel in een rol die op zijn lijf is geschreven.

  • 2. De prachtige visualisering van het historische Parijs je bijna meteen de trein richting de magische stad doet pakken.

  • 3. Acteur James Thiérrée (Foottit) een afstammeling (namelijk de kleinzoon) is van niemand minder dan Charlie Chaplin.

“I want to be more than the help of Foottit.”

Chocolat (Monsieur Chocolat)

Deze films werden ook geselecteerd door Humberto Tan

Morgen gaat het beter

RBG

Werk ohne Autor

Het Wonder van Le Petit Prince

Chocolat

Den Skyldige

Retour en Bourgogne

If Beale Street Could Talk

Amour

On the Road

The King's Speech

Tanna

Young@Heart

Neon Bull

Dear White People

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.