Den Skyldige

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Het zijn stressvolle uren voor politieagent Asger Holm wanneer op de meldkamer van de alarmcentrale een noodoproep van een ontvoerde vrouw binnen komt. Vastberaden haar te helpen, zet Holm alles op alles om deze ontvoering tot een goed einde te brengen. Maar dan blijkt dat de vork van dit familiedrama anders in de steel zit dan Holm aanvankelijk dacht.

Humberto Tan deelt 'Den Skyldige'

Als iedere minuut telt…

Agent Asger Holm bevindt zich niet bepaald in de beste tijd van zijn leven. Na een geweldsincident op straat mag de politieman een tijdje niet meer zijn ‘normale’ werkzaamheden uitvoeren. In afwachting van de rechtszaak tegen hem en een aantal van zijn collega’s, moet Holm verplicht een tijdje op de alarmcentrale werken. Niet op straat of in de wagen, maar gewoon - heel saai - 24/7 telefoontjes beantwoorden. Echt gelukkig wordt hij er niet van, zoveel is duidelijk. De weerzin druipt van Holm’s gezicht en je ziet dat hij het moeilijk heeft. Hij straalt arrogantie, irritatie en ongemakkelijkheid uit, waardoor je bijna een beetje medelijden met hem krijgt. Bíjna, want echt aardig is Holm niet.

Er gebeurt dan ook niet veel die avond, op een aantal paniekerige telefoontjes na. Holm wordt gebeld door een drugsverslaafde (“Heb je gebruikt? Tja, dat moet je ook niet doen...”), een hoerenloper die overvallen is en zijn spullen terug wil, en iets later op de avond een dronken vrouw die graag Holms hulp in wil schakelen. Voor de kijker allemaal zeer vermakelijk, voor Holm vooral zeer slaapverwekkend. Maar Den Skyldige zou Den Skyldige niet zijn als de film hiermee zou eindigen. Want al snel ontdekt Holm dat die dronken vrouw aan de telefoon misschien tóch niet zo dronken is als hij dacht. Sterker nog: er blijkt iets totaal anders aan de hand te zijn. De vrouw aan de telefoon (ene Iben Østergård) blijkt namelijk niet dronken, maar ontvoerd te zijn. En de enige die haar nog kan redden is Holm. Maar ja, die heeft alleen een telefoon…

Een film die zich afspeelt op één avond met maar één hoofdpersoon op één locatie: klinkt saai, is het niet! Sterker nog: juist het feit dat je als kijker nauwelijks beelden te zien krijgt, maakt dat deze film ongelooflijk spannend en meeslepend is. Iedereen kan namelijk voor zichzelf bepalen hoe de personen aan de andere kant van de lijn eruit zien, waar ze zich bevinden en wat er ongeveer gebeurt. De achtergrondgeluiden (soms kalm, soms gruwelijk) spreken tot de verbeelding en roepen bij iedere kijker een uniek verhaal op. Of Den Skyldige goed afloopt zullen we nog niet verklappen, maar wat we wél vast kunnen zeggen is dat deze film waarschijnlijk de spannendste is die je in tijden zult zien.

Must-see, omdat:

  • 1. Den Skyldige in 2018 werd uitgeroepen tot één van de spannendste films van het jaar. Deze film mag zich dan slechts afspelen binnen één ruimte: die 85 minuten vliegen voorbij!

  • 2. De acteerprestaties van de cast werkelijk fantastisch zijn. Hoewel we alleen Jakob Cedergren (als agent Holm) te zien krijgen, zijn het vooral de stemacteurs die van Den Skyldige een bloedstollende thriller maken.

  • 3. Den Skyldige tientallen prijzen en nominaties in de wacht mocht slepen, waaronder twee Bodil-awards (de Deense Gouden Kalveren) en maar liefst zeven (!) prijzen op het Deense Robert Festival.

“I promised a six-year-old that her mother will come home.”

Asger Holm (The Guilty)

Deze films werden ook geselecteerd door Humberto Tan

Morgen gaat het beter

Monsieur Chocolat

RBG

Werk ohne Autor

Het Wonder van Le Petit Prince

Chocolat

Retour en Bourgogne

If Beale Street Could Talk

Amour

On the Road

The King's Speech

Tanna

Young@Heart

Neon Bull

Dear White People

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.