Dear White People

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Scherpzinnige comedy over de levens van vier zwarte studenten op een Ivy League Universiteit. Alle vier proberen ze, op geheel eigen wijze, hun plek in de witte maatschappij op de universiteit te veroveren. Dear White People is een film over racisme, discriminatie en over de stereotypen die we bijna allemaal gebruiken om makkelijk over elkaar te oordelen - en daarmee relevanter dan ooit.

Programmamaker Humberto Tan deelt 'Dear White People'

Onzichtbaar, zichtbaar

Toen de film Dear White People uitkwam werd, deze lovend onthaald door een weldenkend maar bescheiden publiek. De film werd gelauwerd om zijn inzichtelijke en genuanceerde humor. Drie jaar later kondigde Netflix een Dear White People-serie aan: de trailer was identiek (afgezien van het feit dat er andere acteurs in speelden) en er ontstond een kleine rel. De show zou ‘white racism’ zijn, mensen hieven in grote getallen hun accounts op. Inmiddels zijn we wéér drie jaar verder en zijn de discussies rondom racisme groter en actueler dan ooit.

Hoe ziet institutioneel racisme in Nederland eruit? En hoe kunnen we samen vormgeven aan een inclusieve samenleving? Het zijn vraagstukken die ons allemaal bezighouden. Het racismedebat van afgelopen zondag, de vele belangrijke protesten, podcasts, muziek rondom Black Lives Matter zorgen ervoor dat steeds meer mensen hun ogen openen voor het racisme in onze moderne wereld. Veel mensen worden bewust van hun onwetendheid rondom dit thema en zoeken naar manieren om hier persoonlijk in te groeien. Ook films kunnen bijdragen aan meer bewustwording: zo is Dear White People een film over racisme, discriminatie en over de stereotypen die we bijna allemaal gebruiken om makkelijk over elkaar te oordelen.

De kracht van Dear White People ligt hem namelijk niet zozeer in het feit dat regisseur Justin Simien deze materie aanpakt, maar vooral in hoe hij het benadert. Dear White People kan worden gezien als een reis door vraagstukken over identiteit (zowel seksueel als raciaal), traditie en vriendschap. En die reis wordt gemaakt door een groep bijzondere personages en is gevuld met rake oneliners en soepele maar inhoudelijke dialogen. Op luchtige toon worden dus eigenlijk de belangrijkste onderwerpen van de afgelopen tijd aangekaart - en dat is precies waarom Dear White People wat ons betreft een must-see is.

Must-see, omdat:

 • 1. Dit het ijzersterke regiedebuut van Justin Simien is.

 • 2. De thema’s en onderwerpen die in Dear White People behandeld worden, relevanter zijn dan ooit.

 • 3. Hoewel de film fictief is, een aantal scènes gebaseerd zijn op waargebeurde situaties. Zo loopt het thema van het studentenfeest dat schaamteloos racisme vertoont, parallel aan het Martin Luther King Day-feest dat in januari 2014 plaatsvond aan de Arizona State University.

“Black people can't be racist. Prejudice, yes, but not racist. Racism describes a system of disadvantage based on race. Black people can't be racist since we don't stand to benefit from such a system.”

Sam White (Dear White People)

Deze films werden ook geselecteerd door Humberto Tan

Werk ohne Autor

Het Wonder van Le Petit Prince

Den Skyldige

Retour en Bourgogne

On the Road

The King's Speech

Cidade de Deus

Tanna

Neon Bull

Hotel Rwanda

The Salt of the Earth

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand