School Life

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In deze hartverwarmende documentaire volgen we John en Amanda: twee excentrieke leraren aan de enige kostschool van Ierland. Jarenlang hebben ze kinderen opgevoed en opgeleid op hun eigen, unieke manier. Welke impact deze lesmethode heeft op de kinderen, en hoe waardevol John & Amanda's onverdeelde aandacht is, zie je in School Life.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'School Life'

Schoolverlaters

Soms willen ouders er nog wel eens mee dreigen tegen hun kinderen: ‘als je je niet gedraagt, sturen we je naar een kostschool!’. Een beangstigend idee, want bij een kostschool denken we vaak aan een soort kindergevangenis. Je mag je ouders niet zien, je vrienden wonen plotseling kilometers ver weg, je krijgt er elke avond aardappels en droog brood te eten… Wat in ieder geval niet bij ons op komt wanneer we denken aan de kostschool, is les krijgen van lichtelijk rebelse leraren met een openlijke passie voor rockmuziek. Leraren van wie je graffiti mag spuiten op school, forten mag bouwen in de lokalen en muziek mag maken in je pyjama.

Toch is dat de realiteit voor de kinderen op Headfort School, de enige kostschool van Ierland voor kinderen van tussen de zeven en twaalf jaar oud. Al 46 jaar lang geeft het excentrieke echtpaar John en Amanda Leyden les op deze kostschool. In School Life volg je het stel en het schoolleven op Headfort: een luxueus landgoed waarop zowel traditioneel als modern onderwijs wordt omarmd.

Het echtpaar is van alle markten thuis: John geeft niet alleen les in wiskunde en Latijn, maar leert de kinderen net zo lief de geschiedenis van rock- en popmuziek. Johns vrouw Amanda leert de kinderen juist weer over literatuur én regisseert met hen de jaarlijkse theatervoorstelling. Op het landgoed hebben de kinderen geen toegang tot internet, dus hun vrije tijd brengen ze grotendeels door met lezen, muziek maken, schilderen en buiten spelen. In tegenstelling tot het beeld dat we eerder schetsten, klinkt het leven op deze kostschool misschien juist als de droom van ieder kind.

Helaas komt aan alles een einde, en staat voor Amanda en John hun pensioen voor de deur. In de documentaire zie je, naast al het moois dat zich afspeelt op Headfort School, ook die dreiging van het onbekende. Hoe gaat het leven als gepensioneerden zijn voor het echtpaar? En wat houdt ze jong, wanneer ze niet meer dagelijks met de school en de kinderen in contact staan?

School Life belicht voor de verandering eens een mooie, positieve kant van het kostschoolleven. Want naast een plek waar heimwee en eenzaamheid kan bestaan, is het (in het geval van Headfort) ook een plek waar vriendschappen voor het leven worden gesloten en er oog voor elk kind is. Hadden we allemaal maar docenten zoals John en Amanda gehad!

Must-see, omdat:

  • 1. De documentaire publieksfavoriet op het Sundance Festival was en geselecteerd werd voor IDFA 2016.

  • 2. Je de heerlijke, cynische Ierse humor van John niet wil missen.

  • 3. School Life een ontroerend portret is dat je eventjes doet terugverlangen naar je eigen schooltijd.

“If you want to change the world, you have to start doing it yourself.”

John Leyden (School Life)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Crazywise

Nothing But the Sun

Polisse

Les Intranquilles

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.