Souvenir

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Liliane Cheverny’s (de enige echte Isabelle Huppert) leven is een en al routine. Ze staat op, gaat aan het werk in de patéfabriek, komt thuis en verdooft zichzelf met paracetamol en whisky. De tijd waarin ze door heel Frankrijk als zangeres werd aanbeden, wil ze graag vergeten – maar alles verandert wanneer ze de charismatische, jonge Jean leert kennen. Hij brengt opnieuw de passie en energie in haar leven die ze zo lang heeft gemist...

Actrice Eva van der Gucht over 'Souvenir'

Eurovisie-eendagsvlieg

Door Nikki Nilwik

2019 was voor veel Nederlanders een bijzonder jaar omdat Nederland voor het eerst sinds 1975 het Eurovisiesongfestival weer won. Duncan Laurence veroverde met zijn zelfgeschreven nummer Arcade de harten van vele Europeanen en schreef daarmee geschiedenis. Echter weet de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk niet meer over Duncan Laurence dan het feit dat hij destijds heeft gewonnen. Eurovisiesongfestival kandidaten en/of winnaars zijn vaker dan niet, helaas, eendagsvliegen. Het ene moment worden ze op handen gedragen door het hele land en het volgende moment zijn ze in de vergetelheid geraakt. De hartverscheurende, maar paradoxaal genoeg ook hoopvolle speelfilm Souvenir brengt in beeld wat er gebeurt met de Franse ‘eurovisie-eendagsvlieg’ Laura nadat zij in de finale van ABBA verloor.

Liliane Cheverny (de altijd indrukwekkende Isabelle Huppert) is 63 en komt redelijk levensmoe over. Haar leven is een en al routine. Ze staat op, gaat naar haar baan in de patéfabriek, komt thuis en verdooft zichzelf met paracetamol en whisky. Iedere dag hetzelfde liedje, totdat de 22-jarige Jean (Kévin Azaï) de fabriek binnen komt lopen. Als eerste medewerker van de fabriek – wat wel een beetje gek is, maar hé alles voor het verhaal – herkent hij de échte Liliane. Liliane is namelijk niet alleen paté-decoreerster, vroeger was zij Laura; dé Franse songfestivalkandidaat die verloor van ABBA in de finale. Verloor is trouwens niet het goede woord; volgens de Fransen in deze film won ABBA namelijk alleen omdat zij valsspeelden (heerlijk toch, dat chauvinisme). In ieder geval herkent semi-professioneel bokser Jean haar en dat verandert Liliane’s routineuze leven binnen een handomdraai. Jean wordt naast Liliane’s erg jonge geliefde namelijk ook haar nieuwe manager en samen proberen zij opnieuw de top te bereiken. Zal het haar deze keer wel lukken?

Regisseur Bavo Defurne wilde van Souvenir een echte “zondagmiddagfilm” maken en dat is hem ook precies gelukt. Souvenir is humoristisch, zit vol met mooie beelden, is goed geacteerd (niet dat we iets anders hadden verwacht met Isabelle Huppert in de hoofdrol) en de perfecte wegkijker voor een fijne zondagmiddag. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de talloze Franse liedjes die je niet meer uit je hoofd zult krijgen!

Must-see, omdat:

  • 1. De hoofdrol gespeeld wordt door Isabelle Huppert – meer reden is er niet nodig om een film te kijken, toch?

  • 2. De film humoristisch is en hier en daar verschillende, onvoorspelbare verwijzingen maakt naar het echte leven die iedereen wel kan waarderen.

  • 3. Souvenir bomvol zit met prachtige Franse muziek en Frans gedachtegoed. Vive la France!

“I’ll look after you.”

Jean (Souvenir)

Deze films werden ook geselecteerd door Eva van der Gucht

A Casa Tutti Bene

Tanzania Transit

The Imposter

Monsieur Lazhar

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand